Reuters: Η Ελλάδα δεν πήρε το χριστουγεννιάτικο δώρο που περίμενε στο eurogroup

Reuters: Η Ελλάδα δεν πήρε το χριστουγεννιάτικο δώρο που περίμενε στο eurogroup

«Η Ελλάδα ευχαρίστησε τους δανειστές της για τη μετριοπάθη ελάφρυνση χρέους που της προσέφεραν την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν θα πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει – το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσής της», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters αναφορικά με τη συνεδρίαση του eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η Αθήνα έλπιζε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Δ. Τζανακόπουλος) δεν το απέκλεισε ως ενδεχόμενο. 

Ωστόσο τα υπόλοιπα μέρη και ειδικότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, κατέστησαν σαφές ότι αρκετά απίθανο να συμβεί αυτό, καθώς στο eurogroup αναδείχθηκαν διαφωνίες για το κατά πόσο η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι», ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με το Reuters. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά... Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα», τόνισε.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως «άχρηστες» όσον αφορά την προώθηση της συμφωνίας. Οι υπουργοί διαφωνούσαν επίσης για τους στόχους του προϋπολογισμού μετά το τέλος του προγράμματος του πακέτου διάσωσης το 2018, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανεισμό της χώρας.

Ο Schaeuble, του οποίου η επιθετική στάση ενδέχεται να γίνει όλο και πιο σκληρή από μήνα σε μήνα ενόψει από των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά να κάνει: «Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος σαφώς χρειάζεται ακόμα χρόνο», είπε σε δημοσιογράφους.

«Έχουν υπάρξει βελτιώσεις, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος», τόνισε. 

Τα μέτρα που θα χρειαστούν

Το Reuters σημειώνει ότι μεταξύ των μέτρων που η Ελλάδα έχει ακόμη να εφαρμόσει είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει έναν κουρασμένο από τη λιτότητα λαό, προειδοποίησε τους πιστωτές της πως δεν πρέπει να «πιέσουν» στα άκρα την κατάσταση.

Κάτι που ισχύει, επίσης με το ΔΝΤ, το οποίο δεν έλαβε μέρος στη διάσωσης του 2015 και επιμένει ότι είτε η ευρωζώνη θα δώσει την Αθήνα μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, είτε η Ελλάδα θα νομοθετήσει περισσότερες περικοπές δαπανών, ώστε να συμμετάσχει και το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Η Γερμανία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να πιέσει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, βλέποντας ότι συνιστά πολιτική εγγύηση για το να διατηρήσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο αντιτίθεται ταυτόχρονα στη διαγραφή του ελληνικού χρέους

Το Eurogroup συμφώνησε σε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν στη δομή του ελληνικού χρέους και τα οποία θα απαλύνουν τις αποπληρωμές και θα μειώσουν το κόστος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνει το Reuters, χαρακτήρισε τη λήψη των μέτρων αυτών «σημαντική επιτυχία», αλλά τόνισε παράλληλα πως η Αθήνα θέλει από τον Schaeuble και το ΔΝΤ να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους για περισσότερη λιτότητα.