"Το ρίσκο που παίρνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντέχει η χώρα"

"Το ρίσκο που παίρνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντέχει η χώρα"

Ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Γιάννης Τροχόπουλος συμμετέχοντας στη σειρά εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» που διοργανώνει η Τράπεζα Ελλάδος, συνομίλησε με την δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη και αναφέρθηκε στη μεταμόρφωση της βιβλιοθήκης της Βέροιας, η οποία του έδωσε το 2010 το βραβείο «Access to Learning» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, αλλά και την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού και τις δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά μετά τον Ιούνιο που θα παραδοθεί στο κράτος.

"Το ρίσκο που παίρνει το Ίδρυμα είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντέχει η χώρα. Αλλά προτιμώ αυτό το ρίσκο από το να έκανε ένα ιδιωτικό πολιτιστικό κέντρο. Αναζητώ όλα τα σενάρια με τα οποία μπορεί να λειτουργήσει το Ίδρυμα. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, να βοηθήσουμε και να μην πούμε «το ξέραμε ότι το δημόσιο δεν μπορεί να το λειτουργήσει»", είπε ο κ. Τροχόπουλος, ο οποίος αποφεύγει τις συνεντεύξεις διότι, όπως λέει, «ο καθένας κρίνεται από αυτό που κάνει. Η ατομική ευθύνη είναι για μένα πολύ σημαντικό πράγμα, παρά το ότι προσπαθούμε πολύ να την αποφύγουμε».

«Για να σας πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρος ότι η βιβλιοθήκη θα μπορέσει να λειτουργήσει, ούτε μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Αλλά δεν μου είναι δυσάρεστο αν δεν λειτουργήσει. Η χώρα μας βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυσκολία από άποψη καθοδήγησης ηγεσίας και από άποψη κοινωνίας, στην προσπάθεια να βγει από ένα αδιέξοδο. Μπορεί οι δύο οργανισμοί να επιβεβαιώσουν αυτό το αδιέξοδο», σημείωσε ο κ. Τροχόπουλος και συμπλήρωσε: «Όμως, αυτή η δυσκολία εμπεριέχει μια δυναμική, και μπορεί να καταφέρουν να εκπλήξουν. Πρέπει να έχουμε την ευελιξία να αντιμετωπίσουμε αυτό το εγχείρημα, να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύσεις. Το μόνο που έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι χρειάζεται συνεχώς να κάνουμε διάλογο. Η λειτουργία του κέντρου τα επόμενα χρόνια μπορεί να σηματοδοτήσει και μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε αντίληψη του μεγέθους και των προβλημάτων τα οποία θα αντιμετωπίσουμε για να λειτουργήσουμε αυτό το συγκρότημα».

Ο μάνατζερ του Ιδρύματος που θεωρεί την ατομική ευθύνη και την αξιολόγηση βασικά συστατικά για την εξέλιξη ενός οργανισμού, πιστεύει ότι δεν υπάρχει στρατηγική πολιτισμού. «Χρειαζόμαστε σοφές ηγεσίες, αυτό είναι που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Αντίθετα σήμερα προσπαθούμε να μην κάνουμε αλλαγές. Συνηθίζουμε κάτι, αυτό λίγο πολύ μας αρέσει και δεν το αλλάζουμε».

Ο Γιάννης Τροχόπουλος, πριν αναλάβει το project του ΚΠΙΣΝ, είχε κατάφερε με πενιχρά μέσα να μετατρέψει την τοπική βιβλιοθήκη της Βέροιας σε ένα ιδανικό σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο που εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί πολύ περισσότερες ανάγκες από το να δανείζει βιβλία στους κατοίκους της περιοχής.

«Ντρέπομαι που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως λαό που δεν διαβάζει, δεν έχει πειθαρχία. Το παράδειγμα της Βέροιας λέει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σε σχέση με τη βιβλιοθήκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διαβάζουν, ρωτάνε, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Υποθέτω ότι το ίδιο ισχύει στην Κατερίνη, την Έδεσσα, κλπ. Το εγχείρημα της Βέροιας σήμερα, με τα προβλήματα που έχουμε, δεν μπορεί να γίνει», είπε ο κ. Τροχόπουλος

Αναφερόμενος στις περιορισμό των βιβλιοθηκών παγκοσμίως, εξαιτίας της τεχνολογίας, ο κ. Τροχόπουλος είπε ότι «σήμερα δεν χρειαζόμαστε τις βιβλιοθήκες. Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 8.000 θέσεις εργασίας σε βιβλιοθήκες και έχουν κλείσει περίπου 400 βιβλιοθήκες στην Αγγλία. Ίσως μόνο κάποιες ειδικού περιεχομένου, επιστημονικού ή ερευνητικού» να έχουν παραμείνει.

Μιλώντας για τη μετάβασή του από τη μικρή Βέροια στο γιγαντιαίο εγχείρημα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επισήμανε ότι: «κοινό τους σημείο είναι ότι πιστεύουν στη δύναμη του απλού πολίτη, ότι οι Έλληνες το έχουν ανάγκη, ότι οι Έλληνες θα το στηρίξουν και θα λειτουργήσει. Αυτό κάναμε και στη Βέροια, ρισκάραμε στο μέτρο του δυνατού και εμπιστευτήκαμε τους πολίτες».

Δήλωσε απαισιόδοξος, γεγονός που τον κάνει να δουλεύει περισσότερο, και ταυτόχρονα τυχερός. «Είμαι ένας τυχερός άνθρωπος που ήμουν μέλος μιας μικρής ομάδας και σήμερα είμαι μέλος μια μεγαλύτερης ομάδας. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου έξω από ομάδα, δεν μπορώ να βγάλω τον εαυτό μου από μια ομάδα, γιατί μετά πνίγομαι. Δεν υπάρχω σαν άτομο, υπάρχω μόνο ως μέλος μια ομάδας», είπε και συμπλήρωσε, «Πιστεύω στην αλληλέγγυα κοινωνία, γιατί όταν φθάνουν τα πράγματα σε τόσο σκοτεινή κατάσταση όπως η σημερινή, μόνο αν βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά υποφέρουν μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη μετάβαση σε κάτι πιο ανθρώπινο».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος και οργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο οργανώνει τις ενδιαφέρουσες διαλέξεις, αναδεικνύοντας έτσι την ενεργό παρουσία της Τράπεζας στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς