Ρωσία: Ο A. Navalny δεν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, λόγω καταδίκης του

Ρωσία: Ο A. Navalny δεν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, λόγω καταδίκης του

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία Alexei Navalny δεν έχει πιθανότητες να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018 στη Ρωσία εξαιτίας μιας προηγούμενης καταδίκης του για κατάχρηση πόρων, δήλωσε η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Ο Navalny, σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2018. Ο Putin, που βρίσκεται στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής εδώ και 17 χρόνια αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία.

Τον Φεβρουάριο ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον Navalny σε πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή για κατάχρηση πόρων, μια υπόθεση η οποία, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, είχε στόχο να εμποδίσει τα σχέδιά του.

Η Ella Pamfilova, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό TV Rain ότι η καταδίκη αυτή σημαίνει ότι ο Navalny δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

«Δεν θέλω να φανώ αγενής», δήλωσε η Pamfilova. «Όμως κατανοώ, και το κατανοεί και ο ίδιος, ότι δεν έχει πιθανότητες να καταθέσει υποψηφιότητα εξαιτίας της προηγούμενης καταδίκης του».

Από την πλευρά του ο Leonid Volkov, σύμμαχος του Navalny, εκτίμησε ότι οι ρωσικές αρχές μπλοφάρουν.

«Όσο περισσότερο το λένε, τόσο μεγαλύτερη είναι η βεβαιότητά μου ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν την υποψηφιότητά του», επεσήμανε σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι στιγμής πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Navalny θα έχανε από τον Putin με μεγάλη διαφορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς