Ρωσία: Σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών καταδικάστηκε ο Alexei Navalny - Συλλήψεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Ρωσία: Σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών καταδικάστηκε ο Alexei Navalny - Συλλήψεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του χθες πριν από μια αντικυβερνητική διαδήλωση, καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε φυλάκιση 30 ημερών για την κατά συρροή παραβίαση του νόμου περί οργάνωσης δημοσίων συγκεντρώσεων, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων κατά της κρατικής διαφθοράς που διοργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις, από το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό έως την Αγία Πετρούπολη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική φυσιογνωμία της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, σύμφωνα με τη σύζυγό του, τέθηκε υπό κράτηση έξω από το σπίτι τους στη Μόσχα ενώ κινούνταν προς συγκέντρωση που διοργανώθηκε με δική του πρωτοβουλία.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ήταν ο Alexei Navalny, ένας 40χρονος ακτιβιστής που μάχεται τη διαφθορά και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να διαδώσει το μήνυμά του, παρακάμπτοντας τα κρατικά ελεγχόμενα τηλεοπτικά κανάλια από τα οποία σχεδόν όλοι οι Ρώσοι μεγαλύτερης ηλικίας, ενημερώνονται. Η "σταυροφορία" του Alexei Navalny κατά του "κόμματος των απατεώνων και κλεφτών", όπως ο ίδιος το αποκαλεί, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Το Κρεμλίνο και τα ελεγχόμενα από αυτό δικαστήρια έχουν επινοήσει κάθε απίθανη κατηγορία για να κρατήσουν τον Navalny μακριά από τις ρωσικές κάλπες - ιδίως αφού η μόνη του προεκλογική εκστρατεία το 2013 για δήμαρχος της Μόσχας, εμφάνισε το πολιτικό του ταλέντο.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του μέσω Facebook, ο 41χρονος Navalny αντιμετωπίζει κράτηση έως και 30 ημερών και πρόστιμο 150.000 έως 300.000 ρουβλίων (περίπου 2.400 έως 5.000 ευρώ).

Διαβάστε ακόμα:

- Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny

- Alexei Navalny: Ο Ρώσος που τα βάζει με τον V. Putin

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια