Ρωσία: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Alexei Navalny

Ρωσία: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Alexei Navalny

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη από την αστυνομία την ώρα που αναχωρούσε από το σπίτι του στη Μόσχα για να παραστεί σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ.

«Με συνέλαβαν στην είσοδο της πολυκατοικίας μου. Με οδηγούν κάπου για “εξηγήσεις”», επεσήμανε ο Navalny στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Navalny συνελήφθη επειδή «έχει καλέσει επανειλημμένα σε συμμετοχή σε μην εγκεκριμένες δημόσιες εκδηλώσεις».

Οι ρωσικές αρχές πρέπει να δίνουν την προέγκρισή τους για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων από την αντιπολίτευση, όμως ο Navalny έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το ρωσικό σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων.

Σήμερα εξάλλου αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές, γράφοντας στο Twitter «δεν το έχω κάνει ποτέ».

Ο Navalny αναμενόταν να μιλήσει σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Νίζνι Νόβγκοροντ αργότερα σήμερα.

Στη Ρωσία θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Vladimir Putin αναμένεται να διεκδικήσει νέα θητεία. Η κεντρική εκλογική επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι ο Navalny δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο ο ίδιος ελπίζει να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ