Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines το 2014 στην Ουκρανία

Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines το 2014 στην Ουκρανία

Ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, εκτοξεύθηκε από ρωσική στρατιωτική μονάδα, ανέφεραν σήμερα διεθνείς ερευνητές.

Μάλιστα, το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε πως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα συντομεύσει την επίσκεψή του στην Ινδία κατά μία ημέρα προκειμένου να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει αύριο με θέμα την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της ολλανδικής αστυνομίας, Βίλμπερτ Παουλίσεν, δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την 53η Ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας με έδρα το Κουρσκ της Ρωσίας.

«Όλα τα οχήματα σε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πύραυλο ανήκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Το αεροσκάφος της εταιρίας Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, στις 17 Ιουλίου 2014, με συνολικά 298 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι διεθνείς ερευνητές είχαν ήδη καταλήξει πως ο πύραυλος είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, προτού εκτοξευθεί από το έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποιος τον είχε εκτοξεύσει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Παουλίσεν, ο πύραυλος Buk διαθέτει «ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν ένα είδος ψηφιακού αποτυπώματος για έναν πύραυλο».

«Έχουμε πολλά στοιχεία και πολλές αποδείξεις, αλλά δεν έχουμε τελειώσει», δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Φρεντ Βεστερμπέκε. «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει.»

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ερευνητές δεν είναι ακόμη έτοιμοι να κατονομάσουν υπόπτους ούτε να απαγγείλουν κατηγορίες. Το θέμα κατά πόσον μέλη της 53ης ταξιαρχίας είχαν ενεργή εμπλοκή στην κατάρριψη του αεροπλάνου παραμένει υπό διερεύνηση, είπε.

Ο Βεστερμπέκε κάλεσε οποιουσδήποτε μάρτυρες, περιλαμβανομένων μελών του κοινού, να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των μελών του πληρώματος που χρησιμοποιούσε το πυραυλικό σύστημα. Ζήτησε επίσης να δοθούν στοιχεία για το ποιες ήταν οι εντολές του και για την ταυτοποίηση των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι της ταξιαρχίας.

Σημειώνεται πάντως ότι το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)