Σ. Φάμελλος: Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερες

Σ. Φάμελλος: Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερες

Την εκτίμησή του ότι το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εξέφρασε, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στις εκπομπή “Δύο στις 12”, με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, σε ερώτηση αν η εκλογή του αρχηγού της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη θα προκαλέσει πιέσεις και αναταράξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, είπε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη διαμάχη, μεταξύ δεξιάς και αριστεράς και δεν πρόκειται να επηρεάσει τις δυνάμεις του κοινωνικού κέντρου.

“Τα κόμματα που αναφέρονταν μέχρι τώρα ως κεντρώα δεν υιοθετούσαν κεντρώες πολιτικές. Για παράδειγμα οι πολιτικές που υποστήριζε και υλοποιούσε το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερες και απόλυτα εναρμονισμένες με τις επιλογές των κ. Σόϊμπλε και Ντάισεμπλουμ”, υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σήμερα σημασία, για το 90% των πολιτών, είναι αν θα υιοθετηθούν πολιτικές που στοχεύουν στο δημόσιο όφελος και στην κοινωνία.

“Ο κ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές του που είναι ακραία νεοφιλελεύθερες και με την ομάδα που έχει δίπλα του, τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη που εκφράζουν μερικές φορές και ακροδεξιές απόψεις εκφράζουν μια συγκεκριμένη άκρη του πολιτικού χάρτη”, τόνισε ο κ. Φάμελλος και επισήμανε ότι ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μπορεί να σκέφτονται και να βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, αλλά “η πολιτική και οι εκλογές δεν γίνεται σε επίπεδο παραγόντων”.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πλατιά κοινωνική αναφορά την οποία – όπως τόνισε – δεν εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “με τους ανθρώπους που έχει γύρω του αποδεικνύει ότι είναι υπέρ των απολύσεων, των κρατικοδίαιτων συμβολαίων, με τους δικούς τους ανθρώπους και με τις επιχειρήσεις που δεν παράγουν πραγματικό προϊόν”

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής και στο πρόστιμο, ύψους 1,7 εκ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρία Ελντοράντο, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι “έκρυβαν στα συρτάρια” των υπουργείων τις εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος, που υπήρχαν από το 2012.

“Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ασυνέπειας και το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε πρακτικά είναι είναι να δημιουργήσουμε ίδιους κανόνες και συνέπεια για όλους. Κανείς δεν είναι πιο ίσος από τον άλλον”, είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να ασχοληθεί και να επιλύσει και το πρόβλημα της απασχόλησης των 830 εργαζομένων στην εταιρία.