S. Gabriel: Εκτός συζήτησης λιτότητα και Grexit - Ώρα να μιλήσουμε για ανάπτυξη στην Ελλάδα

S. Gabriel: Εκτός συζήτησης λιτότητα και Grexit - Ώρα να μιλήσουμε για ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Ο χρόνος της συζήτησης για τα δημοσιονομικά μέτρα έχει τελειώσει. Είναι ώρα πλέον να μιλήσουμε για την ανάπτυξη της Ελλάδας» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ο αντικαγκελάριος της γερμανικής κυβέρνησης και ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Sigmar Gabriel.

Ερωτηθείς ο ίδιος για το αν το Brexit βάζει ξανά στο τραπέζι το Grexit, τόνισε σε αυστηρό τόνο πως «δεν υπάρχει Grexit. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση επ' αυτού». Εκτίμησε ωστόσο πως η κατάσταση που δημιουργείται σε όλη την Ευρώπη μετά την απόφαση των Βρετανών θα είναι δύσκολη και θα επηρεάσει διεθνώς το επενδυτικό κλίμα, τασσόμενος με την άποψη πως «πρέπει να καταλήξουμε σε σαφείς καταστάσεις και να μην έχουμε αιώνια εκκρεμότητα» με το θέμα της Βρετανίας.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος, που επισκέπτεται την Ελλάδα συνοδευόμενος από 40 Γερμανούς επιχειρηματίες, ανακοίνωσε την υπογραφή δύο συμφωνιών: Μιας για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων στο πλαίσιο προγράμματος 600 εκατ. ευρώ που ήδη τρέχει στη Γερμανία, το Ισραήλ και την Πολωνία και μιας συμφωνίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επισήμανε, δε, ότι η έλευση της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας που θα ενισχύσει τόσο την Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται μετά την απόφαση για το Brexit, σημειώνοντας ότι «είναι θετικό ότι πλέον έχουμε σταματήσει να μιλάμε για το παρελθόν και συζητούμε για την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «ήταν σημαντικό κατά τις διαβουλεύσεις που έγιναν για τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα να μην συνδεθεί το νέο πρόγραμμα με περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Όποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι έπρεπε να γίνει διαφορετικά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν επιβαρύνουν μόνο τους ανθρώπους αλλά θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη μικρή ανάπτυξη που διαφαίνεται. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τώρα να σταθεροποιηθούν τα κοινωνικά συστήματα και να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος συστήνοντας στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει επενδύσεις, είπε ότι τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις γερμανικές επιχειρήσεις είναι να υπάρχει διαφάνεια στη διοίκηση, σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα, εξειδικευμένο προσωπικό και προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα σύμφωνα με το μνημόνιο, ο γερμανός αντικαγκελάριος σχολίασε πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση καθώς «αφού κατάφερε να κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις όσο καμία άλλη εν μέσω αντιδράσεων, όπως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει και σε ευκολότερες».

Βασίλης Γεώργας

Διαβάστε ακόμα: