S. Gabriel: Η λιτότητα των Merkel και Schaeuble συνέβαλε στις κρίσεις στην ΕΕ

S. Gabriel: Η λιτότητα των Merkel και Schaeuble συνέβαλε στις κρίσεις στην ΕΕ

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) επέκρινε σήμερα τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες προώθησαν η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών της, ο Wolfgang Schaeuble, σημειώνοντας ότι αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο Sigmar Gabriel, αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού, εξαπέλυσε το κατηγορώ αυτό σε μια ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον της Merkel στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε το κόμμα του εναντίον του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

«Οι πολιτικές της Angelaς Merkel και του Wolfgang Schaeuble αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Gabriel στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Gabriel οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Merkel να αλλάξει γραμμή.

«Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Gabriel. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ο S. Gabriel πρότεινε τον M. Schulz ως υποψήφιο του SPD για την καγκελαρία

Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Sigmar Gabriel ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία από την Angela Merkel στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και πως προτείνει ως αντίπαλο της νυν καγκελαρίου τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί με εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Gabriel, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Schulz έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Gabriel ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Ο Gabriel θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομίας

Η Brigitte Zypries, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας στη θέση του Sigmar Gabriel, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο κόμμα στο πρακτορείο Reuters σήμερα.

Eκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Zypries, η οποία σήμερα είναι αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, θα αντικαταστήσει τον Gabriel.

Ο τελευταίος σκοπεύει επίσης να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Επίσημα υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία ο Martin Schulz