S. Gabriel: Σωστή η απόφαση να απαγορευτούν οι δημόσιες εμφανίσεις του Τ. Εrdogan στη Γερμανία

S. Gabriel: Σωστή η απόφαση να απαγορευτούν οι δημόσιες εμφανίσεις του Τ. Εrdogan στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε σήμερα να περιορίσει μια περαιτέρω διάβρωση των σχέσεων της με την Τουρκία, έπειτα από την απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει την διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), που θα διεξαχθεί στο Αμβούργο στις 7-8 Ιουλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel υπεραμύνθηκε της απόφασης του Βερολίνου με δεδομένο τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά θεμάτων, όπως την κράτηση σε τουρκικές φυλακές του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου Deniz Yucel, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι η Γερμανία παραμένει αφοσιωμένη στην βελτίωση των σχέσεων της με την Τουρκία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι πιστεύει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να απαντήσει με περισσότερη «συναισθηματική αλληλεγγύη» στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

«Πιστεύω ότι κάναμε ένα λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές που δεν εύκολο να τις ξεπεράσουμε, αλλά θέλω να το δηλώσω ρητά ότι προσβλέπουμε στην επίσκεψη του προέδρου Erdogan στην Σύνοδο Κορυφής της G20», τόνισε ο Gabriel.

Την Πέμπτη η Τουρκία καταφέρθηκε εναντίον γερμανών πολιτικών για τις αντιθέσεις τους στα σχέδια του Τούρκου προέδρου να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις στη Γερμανία πέραν της Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι η αντίθεσή τους αυτή φανερώνει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Άγκυρας.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία κάνουν απαράδεκτα σχόλια με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Huseyin Muftuoglu.

Ο Gabriel δήλωσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να δει να ξεσπούν συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στους τρία εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία ότι ο Erdogan δεν θα παραστεί στην Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

«Ο πρόεδρος Erdogan είναι ένας σημαντικός προσκεκλημένος για εμάς και καλωσορίζουμε τη συμμετοχή του στη σύνοδο της G20» τόνισε ο Seibert.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ