Σ. Κοντονής: Αντιμέτωποι με δύο χρόνια  φυλάκιση όσοι βανδαλίζουν πολιτιστικά μνημεία

Σ. Κοντονής: Αντιμέτωποι με δύο χρόνια  φυλάκιση όσοι βανδαλίζουν πολιτιστικά μνημεία

Στην αυστηροποίηση της ποινής όσων βανδαλίζουν πολιτιστικά μνημεία αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Κοντονή από τον ένα χρόνο ποινή που προβλέπεται μέχρι σήμερα, από το τέλος του έτους, όταν και αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος Κώδικας, η ποινή θα φτάσει τα δύο χρόνια, συν φυσικά και το σχετικό πρόστιμό.

«Στο άρθρο 378 που αντικαθιστά το 328 προβλέπεται ότι με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή θα  τιμωρείται ο υπαίτιος για βανδαλισμό καλλιτεχνικού  ή ιστορικού μνημείου», είπε ο Σ. Κοντονής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη.  «Αρα με βάση και αυτή τη παράγραφο θα υπάρξει μια αυστηροποίηση και διπλασιασμός της ποινής που προβλέπεται», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης είδε με θετικό μάτι την εν λόγω αλλαγή, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι υπόλογοι να δικάζοντα και όχι απλώς να αυστηροποιείται ο κώδικας. «Εάν ένας από αυτούς έμπαινε φυλακή το μήνυμα θα διαχέετο σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και ρώτησε αν έχει υπάρξει κάποια φυλάκιση.  «Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι το 2015 έγιναν 16 ποινικές διώξεις και είχαμε 3 καταδίκες και το 2016 , 17 διώξεις και 4 καταδίκες», απάντησε ο Σ. Κοντονής.  

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Sooc