Σε ελεύθερη πτώση οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, δέκα μέρες πριν τις εκλογές

Σε ελεύθερη πτώση οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, δέκα μέρες πριν τις εκλογές

Το χαμηλότερο ποσοστό του μέχρι τώρα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με 20%, καταγράφει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μόλις δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Την ίδια στιγμή, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενισχύοντας το ποσοστό της, ενώ κοντά στο 10% κινούνται και οι υποψήφιοι εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση «DeutschlandΤrend» του Ινστιτούτου Infratest dimap που διεξήχθη για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) μένει σταθερή στο 37%, ενώ το SPD σημειώνει την χειρότερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο με 20%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται, κερδίζοντας μια μονάδα, η AfD με 12% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 9,5% και άνοδο μισής μονάδας, η Αριστερά (Die Linke) με απώλεια μίας μονάδας στο 9% και οι Πράσινοι με 7,5% και απώλεια μισής μονάδας.

Στο υποθετικό ερώτημα της απευθείας εκλογής Καγκελάριου, η Angela Merkel χάνει τρεις μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα και πέφτει στο 51%, έναντι 25% του Martin Schulz, ο οποίος επίσης υποχωρεί κατά μία μονάδα.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες για την επόμενη κυβέρνηση, το 46% προκρίνει τον συνασπισμό «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων CDU, FDP και Πρασίνων, μαύρο-κίτρινο-πράσινο) ενώ το 45% την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού CDU και SPD.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του SPD, το 50% προτιμά την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, έναντι του 46% που θα προτιμούσε το κόμμα να μείνει στην αντιπολίτευση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ