Σε επικοινωνία Πεκίνο και Ουάσινγκτον για τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών

Σε επικοινωνία Πεκίνο και Ουάσινγκτον για τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Lee Ke-chiang δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία για τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και του Αμερικανού ομολόγου του D. Trump.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, ο Λι δήλωσε ότι «οι διπλωματικές αρχές των δύο χωρών είναι ήδη σε επαφή αναφορικά με μια κατ' ιδίαν συνάντηση» των δύο προέδρων.

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά επίσης για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, δήλωσε. «Κατά συνέπεια, πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τη συνεχή πρόοδο», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Lee σημείωσε ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις προχωρούν παρά τις διάφορες μεταστροφές και αλλαγές αλλά είπε ότι νιώθει αισιόδοξος για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών, διότι «ύστερα από αρκετές δεκαετίες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, οι δύο χώρες τώρα μοιράζονται μια σειρά από κοινά συμφέροντα».

Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για θέματα όπως οι θέσεις εργασίας, η συναλλαγματική ισοτιμία και η ασφάλεια, «είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες να εμείνουν στα στρατηγικά συμφέροντα, να καθίσουν και να μιλήσουν η μία στην άλλη, προκειμένου να βελτιώσουν την αμοιβαία κατανόηση και την εμπιστοσύνη», δήλωσε.

Για αυτές τις διαφορές που δεν μπορούν να επιλυθούν προς το παρόν, ούτε στο άμεσο μέλλον, μπορούν να παραμεριστούν και οι δύο χώρες να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των κοινών τους συμφερόντων, δήλωσε.

«(Και) ενώ το κάνουμε αυτό, το ποσοστό των διαφορών στις συνολικές σινοαμερικανικές σχέσεις συνεχώς θα μειώνεται», δήλωσε ο Lee. Πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν θέλει να δει έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της μεγαλύτερης και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. «Αυτό δεν θα καταστήσει το εμπόριο δικαιότερο και θα μας πλήξει και τους δύο», δήλωσε.

«Ανεξάρτητα από τα εμπόδια που ίσως συναντήσουν οι σινοαμερικανικές σχέσεις, ελπίζουμε ότι αυτή η σχέση θα συνεχίζει να κινείται σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια