Σε εξέλιξη η φωτιά στο Λουτράκι για δεύτερη ημέρα

Σε εξέλιξη η φωτιά στο Λουτράκι για δεύτερη ημέρα

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 169 πυροσβέστες, 24 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ειδική ομάδα των ΕΜΑΚ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super Puma στην κορυφογραμμή του βουνού για να αποτρέψει την επέκταση τους προς τα Γεράνεια Όρη.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα), ενώ την επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ και ο Στρατός. Εξαιτίας της ενίσχυσης των ανέμων, άρχισαν οι αναζωπυρώσεις. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά πολλές εστίες διάσπαρτες σε μια μεγάλη περίμετρο, βόρεια και δυτικά της πόλης του Λουτρακίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το το απόγευμα και οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι κατά την διάρκεια της νύχτας και κυρίως αύριο που πέφτουν κατακόρυφα οι άνεμοι θα μπορέσουν να την οριοθετήσουν και να την ελέγξουν.

Κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά.

«Οι πρώτες πληροφορίες για την αιτία της φωτιάς είναι για βραχυκύκλωμα από κολόνα της ΔΕΗ», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης προσθέτοντας ότι «ευτυχώς πρωί πρωί σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα ενώ στην κορυφογραμμή επιχειρούν τα πεζοπόρα τμήματα. Ευτυχώς οι άνεμοι είναι πιο ήπιοι σήμερα αλλά το μέτωπο είναι τεράστιο».

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση στην Περαχώρα Κορινθίας κοντά στο Λουτράκι και εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για την εκκένωση μιας μονής του Οσίου Παταπίου και ενός οίκου ευγηρίας, του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική απομακρύνθηκαν από το σημείο περίπου 50 άτομα, ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει κίνδυνος για κατοικίες. Οι φλόγες καίνε αγροτικές εκτάσεις βόρεια του Λουτρακίου, σε δύσβατη περιοχή, πάνω από τα νεκροταφεία της περιοχής.

Μολονότι η φωτιά δεν κατευθυνόταν προς την πόλη οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν προκαλούσαν ταχεία επέκταση της πυρκαγιάς και πυκνό καπνό, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Η φωτιά το βράδυ είχε κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή των Γερανείων με τη συμβολή των ισχυρών βορείων ανέμων.

Περί τις 20:00 αποσύρθηκαν, λόγω σκότους, τα εναέρια μέσα, τα οποία όμως δεν είχαν καταφέρει να πραγματοποιήσουν στοχευμένες ρίψεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Έως την δύση του Ηλίου πετούσαν στην περιοχή τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ, δύο Πεζετέλ και έξι ελικόπτερα. 

Συνολικά το 24ωρο από την Παρασκευή στις 19:00 έως τις 19:00 το Σάββατο εκδηλώθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα, 68 δασικές φωτιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ διατέθηκαν συνολικά 846 πυροσβέστες, 287 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Συνδρομή παρείχαν 17 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.