Σε ισχύ από τις 08:00 η «ανθρωπιστική» εκεχειρία στο Χαλέπι

Σε ισχύ από τις 08:00 η «ανθρωπιστική» εκεχειρία στο Χαλέπι

Η «ανθρωπιστική» εκεχειρία που κηρύχθηκε από τη Μόσχα για να επιτραπεί σε αμάχους και αντάρτες να εγκαταλείψουν τη συριακή μητρόπολη του Χαλεπίου ετέθη σε ισχύ σήμερα, έπειτα από μία πολυαίμακτη επίθεση εβδομάδαων κατά των συνοικιών της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) και αφού οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας έχουν διακόψει επί διήμερον τις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά των αναταολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν 250.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι η εκεχειρία θα διαρκούσε 11 ώρες, και όχι 8, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο, το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι θα ανοιχτούν, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, αλλά που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αμάχους, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Η εκεχειρία εφαρμόζεται καθώς η Μόσχα επικρίνεται σφοδρά εδώ και εβδομάδες στη διεθνή σκηνή, με τους Δυτικούς να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι εξαιρετικής σφοδρότητας βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και καταστρέψει τις υποδομές της πόλης, κυρίως τα νοσοκομεία.

V. Putin: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξέφρασε την ετοιμότητά του να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι της Συρίας όσο χρειαστεί, κατά τις συνομιλίες την Τετάρτη με τον γάλλο πρωθυπουργό Francois Hollande και τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Putin είπε: «Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους για την άποψή μας του τι συμβαίνει εκεί και τι θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία στα συριακά εδάφη, για να εμποδίσουμε αυτή την εστία να αναβιώσει στο μέλλον, και ασφαλώς για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε οι προσπάθειές μας να οδηγήσουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία».

«Ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας για την πρόθεσή μας, την πρόθεση της ρωσικής πλευράς να παρατείνουμε στον δυνατό βαθμό δεδομένης της κατάστασης στο έδαφος, την κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε έως το χρονικό διάστημα όπου θα αντιμετωπίσουμε δράση από ένοπλες ομάδες στο Χαλέπι».

Στις συνομιλίες, αργά το βράδυ της Τετάρτης, τις οποίες η Merkel χαρακτήρισε "δύσκολες", η Γερμανία και η Γαλλία άσκησαν πίεση στη Ρωσία να παρατείνει την παύση αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία.

Σε δηλώσεις του ο Hollande είπε για την εκεχειρία: "Ένα διάλειμμα μερικών ωρών δεν έχει νόημα. Το βασικό σημείο είναι ότι ο πληθυσμός του Χαλεπιού (...) δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει κάτω από συνθήκες που είναι δυσβάσταχτες".

Merkel και Hollande είπαν ότι άσκησαν κριτική στη Ρωσία για τον ρόλο της στον βομβαρδισμό αμάχων του Χαλεπιού. "Εδώ μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες, για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας", είπε η Merkel, χωρίς να επαναλαμβάνει τη φράση του Hollande, "εγκλήματα πολέμου".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ