Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσoτάκη, Τσαβούσογλου - Αμοιβαία πρόθεση για προώθηση θετικής ατζέντας
Κυβερνητικές πηγές

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσoτάκη, Τσαβούσογλου - Αμοιβαία πρόθεση για προώθηση θετικής ατζέντας

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ότι διαπιστώθηκε η αμοιβαία πρόθεση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. 

Ο Τούρκος υπουργός μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τον Νίκο Δένδια. Οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους  αναμένεται να γίνουν γύρω στις 13:15.

Εκτός από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Θράκη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο περί «τουρκικής» μειονότητας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαΐωάννου, ο οποίος τόνισε ότι «Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη.

Στο δείπνο, το οποίο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάν Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θέλει να βολιδοσκοπήσει την ειλικρίνεια των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας ότι επιθυμεί αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και προώθηση «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.