Σε καραντίνα το ΚΥΤ της Μόριας λόγω κρούσματος κορονοϊού

Σε καραντίνα το ΚΥΤ της Μόριας λόγω κρούσματος κορονοϊού

Σε καραντίνα 14 ημερών τέθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο,  μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που καταγράφηκε σε έναν 40χρονος Σομαλό, με κοινή απόφαση των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης για να πραγματοποιήσει ιχνηλάτηση του κρούσματος. 

Στην απόφαση αναφέρεται ότι για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή ενώ η Αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Στον χώρο του καταυλισμού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Λέσβου ο 40χρονος Σομαλός που διέμενε στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας είχε φύγει από το Κ.Υ.Τ. με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και είχε μεταβεί στην Αθήνα και επανήλθε - άγνωστο πότε- μόνος του πίσω στη Μόρια, όπου το περασμένο βράδυ διαγνώστηκε θετικός στο κορονοϊό.

Όπως έγινε γνωστό, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ εισήχθη για νοσηλεία λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από υποκείμενα νοσήματα, ενώ αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της πρώτης ιχνηλάτησης, για να διαπιστώσουν πότε επέστρεψε, που έμενε, τι έκανε για να υποβληθούν σε τεστ όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί ήδη και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ όπως έγινε γνωστό εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

«Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας», τονίζεται.

Να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό σήμερα διαμένουν περί τους 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη περίπτωση στον καταυλισμό του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο ο καταυλισμός τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό.

«Το σημερινό περιστατικό καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών» ανέφερε αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, Όπως σημείωσε ο υπουργός, το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας είναι «μια σε εξέλιξη διαδικασία που θα ενισχύσει το αίσθημα -υγειονομικής και όχι μόνο- ασφάλειας, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών».

Και καταλήγει ο κ. Μηταράκης: «Από την πρώτη στιγμή, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα δημόσιας υγείας σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη περίπτωση στον καταυλισμό του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο ο καταυλισμός τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό.