Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τέσσερις μήνες - Χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τέσσερις μήνες - Χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, για λόγους δημόσιας υγείας. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο νησί μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δομή της Μοριάς. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει άμεσα στο νησί, ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τους χιλιάδες άστεγους μετανάστες από το να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. 

Συγκεκριμένα, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας. Η εν λόγω κήρυξη  ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις μήνες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει δύο φραγμούς στο νησί, προκειμένου να αποτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν στην πόλη της Μυτιλήνης. Στο μεταξύ στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ αναχώρησαν από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 με προορισμό τη Λέσβο.

Παράλληλα, σημειώνεται πως ότι η κατάσβεση της πυρκαγιάς περιμετρικά και εντός του ΚΥΤ Μόριας έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για εντοπισμό νεκρών ή τραυματιών εντός της εγκατάστασης. 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τα αίτια της φωτιάς που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ΚΥΤ της Μόριας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ήταν υποκινούμενη, ενώ ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ανέφερε πως στη Μόρια υπήρχαν άτομα που ήθελαν να τα διογκώσουν τα γεγονότα προς όφελος της Τουρκίας.

Στη Λέσβο μεταβαίνουν με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Στις 6:00 το απόγευμα θα παραχωρήσουν από τη Λέσβο συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 13:00 θα κάνει ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η πρώτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για φωτιά στον καταυλισμό ήταν στις 11.30 το βράδυ. Νωρίτερα, στις 9 μ.μ. δύο δασικές πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει στην αντίθετη πλευρά του νησιού, στις περιοχές Βατούσα και Αντίσσα με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού.

Διαβάστε ακόμα:

Έως αύριο η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σε καραντίνα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης

- Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων ΕΕ: Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα

Μ.Σχοινάς σε Κ.Μητσοτάκη για τη Μόρια: Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μεταβαίνουν από την Αθήνα στη Λέσβο

Στη Λέσβο μεταβαίνει ο γγ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου