Σε μετανάστευση, εμπορική πολιτική και Ρωσία θα εστιάσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σε μετανάστευση, εμπορική πολιτική και Ρωσία θα εστιάσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στην προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20-21 Οκτωβρίου αφιέρωσε το πρωινό η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, παρουσία του εκπροσώπου του Συμβουλίου Σλοβένου υπουργού Εξωτερικών Ιβάν Κορτσόκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ιβάν Κορτσόκ εξήγησε ότι τρία είναι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου : μετανάστευση, εμπορική πολιτική της ΕΕ και Ρωσία.

Σχετικά με τη μετανάστευση δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί το πνεύμα της προηγούμενης άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα, που είναι «να μην επιτραπούν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και να εξασφαλισθούν τα εξωτερικά σύνορα».

Ανακοίνωσε ότι τίθεται αύριο σε λειτουργία στη Βουλγαρία, η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να βοηθήσουν τη Βουλγαρία στην προσπάθειά της, ώστε να λειτουργήσει σωστά κατά τους επόμενους μήνες.

Για την εμπορική πολιτική της Ευρώπης ο κ. Κορτσόκ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για τη συμφωνία CETA με τον Καναδά και υπενθύμισε ότι σε σχέση με την Κίνα, πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, στα μέσα Δεκεμβρίου, για να αποφασίσει η Ευρώπη εάν θα αναγνωρίσει την Κίνα ως οικονομία της αγοράς ή όχι.

Η διατλαντική εμπορική συμφωνία και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα απασχολήσουν σίγουρα το Συμβούλιο ανέφερε ο κ. Κορτσόκ, χωρίς να επεκταθεί ιδιαίτερα.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε και αυτός, ότι από αύριο μπαίνει σε λειτουργία στη Βουλγαρία ο Μηχανισμός ελέγχων Συνόρων και Ακτών και έδωσε μερικά επιπρόσθετα στοιχεία : 108 εκατ. ευρώ θα τεθούν στη διάθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης για το σκοπό αυτό, θα σταλούν 130 επιπρόσθετοι ευρωπαίοι υπάλληλοι και «θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο» ώστε να αγοράσει η Βουλγαρία τα 50 οχήματα που χρειάζονται για καλύτερο έλεγχο των συνόρων.

Σχετικά με τη μετανάστευση ο κ. Γιούνκερ έκανε μια σύντομη αναφορά στο Δουβλίνο λέγοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί το «κοινό σημείο» μεταξύ των διαφόρων απόψεων και μίλησε εκ νέου για «ευέλικτη αλληλεγγύη» :

Για το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να διακρίνεται από τη διάσταση της αλληλεγγύης. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ευέλικτη αλληλεγγύη» υπογράμμισε.

Σχετικά με την άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης στον οποίο κατέληξαν είναι «κάτω των προσδοκιών του, γιατί είναι ασαφής», ενώ η Κομισιόν είχε προτείνει «ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με την υποχρέωση να γίνει σεβαστό από όλους». Από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένες ενέργειες που προτείνει η Κομισιόν για το μέλλον της ψηφιακής Ευρώπης.

Πρόκειται για 30 πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την αγορά των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών, για τα πνευματικά δικαιώματα και για την οργάνωση των ραδιοσυχνοτήτων.

Εξέφρασε την ευχή να εγκριθούν οι προτάσεις αυτές μέχρι το τέλος του 2016 τόσο από το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο.

« Αυτές οι προτάσεις είναι το μέγιστο που μπορούμε να πετύχουμε στις τωρινές συνθήκες, η συζήτηση αναμένεται δύσκολη, αφορά όμως το μέλλον της ψηφιακής Ευρώπης» τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε μια σύντομη αναφορά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας λέγοντας ότι πριν από έναν χρόνο είχαμε 10.000 πρόσφυγες την ημέρα προς την Ελλάδα, ενώ σήμερα πολύ λιγότερους, πράγμα που δείχνει, κατά τη γνώμη του, ότι «η συμφωνία λειτουργεί». Έκλεισε άμεσα το θέμα σε σχέση με την Ιταλία, λέγοντας απλώς ότι «δεν έχει σύνορα με την Τουρκία».

Για να κτυπήσει η Ευρώπη το κακό της μετανάστευσης στις ρίζες του θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Αφρική, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και ανακοίνωσε ένα προβλεπόμενο ποσό 80 δισ. προς την αφρικανική ήπειρο.

Για τα εμπορικά θέματα ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι τον Οκτώβρο θα υπάρξει διάσκεψη κορυφής με τον Καναδά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί εντός ολίγου η συμφωνία CETA.

Σχετικά με την εσωτερική λειτουργία της ΕΕ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «διαθεσμική συμφωνία», μια συμφωνία ανάμεσα στα τρία θεσμικά όργανα (Επιτροπή- Συμβούλιο- Κοινοβούλιο), «μια κοινή θέληση των τριών που με ενωμένες τις δυνάμεις τους θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια