Σε πολιτικά δικαστήρια αντί στρατοδικείων οι δίκες των διαδηλωτών στη Βενεζουέλα

Σε πολιτικά δικαστήρια αντί στρατοδικείων οι δίκες των διαδηλωτών στη Βενεζουέλα

Σε πολιτικά δικαστήρια αντί για στρατοδικεία θα εκδικαστούν τελικά οι υποθέσεις των αντιφρονούντων διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί από τις αρχές του έτους. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες η Συνταγματική Συνέλευση της Βενεζουέλας, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν ξεσπάσει βίαιες ταραχές στη χώρα και ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 120. Η οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ (Foro Penal Venezolano) εκτιμά, δε, ότι τουλάχιστον 120 άτομα έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις από τον Απρίλιο κι έχουν δικαστεί σε στρατοδικεία.

Επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως οι δίκες παραπέμπονται σε στρατοδικεία προκειμένου να φοβηθεί ο λαός και να μην συμμετέχει σε διαδηλώσεις.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, η νεοσύστατη Συνταγματική Συνέλευση της χώρας αποφάσισε την απόλυση της ανώτατης εισαγγελέως της χώρας Luisa Ortega.

«Όλοι ξέρουμε γιατί συνέβησαν όλα αυτά: λόγω της αδράνειας και της απραξίας του γραφείου της εισαγγελέως» δήλωσε ο Delcy Eloina Rodriguez, πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συνέλευσης, πρώην υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δίκες πολιτών σε στρατοδικεία.