Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Για το μέλλον των κινητοποιήσεων πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων, αλλά και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας, καθώς η συνάντηση αντιπροσωπείας της με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέβη άκαρπη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας στους συγκεντρωμένους εργαζομένους έξω από τη Βουλή «αλλά λόγια να αγαπιόμαστε… "δεν φταίμε σε τίποτα κλπ.'" είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους».

«Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με χημικά, δακρυγόνα, και δυνάμεις καταστολής θα σταματήσουμε τους λέμε θα μας βρουν απέναντι από σήμερα κιόλας» δήλωσε ο κ. Τράκας. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ η κυβέρνηση έκανε και κάτι άλλο περά από τις 10.000 απολύσεις εργαζομένων έστειλε στο νοσοκομείο πέντε εργαζόμενους. «Να τους χαίρονται τέτοιους αριστερούς βουλευτές… Η πρότασή μου στην Εκτελεστική Επιτροπή θα είναι κλιμάκωση αγώνα με καταλήψεις σε όλες τις χωματερές της χώρας μας. Ας μας πάνε στον εισαγγελέα» δήλωσε.

Νωρίτερα, επεισόδια, σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια της πορείας των εργαζομένων στους δήμους. Εργαζόμενοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια που πέταξαν στην είσοδο του υπουργείου, ενώ όταν έφτασε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους με νερά και σκουπίδια εναντίον τους. 

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Πατούλης αποχωρήσε εσπευσμένα από το χώρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη. 

«Στημένο επεισόδιο» χαρακτηρίζει από την πλευρά της η ΚΕΔΕ την επίθεση με ανακοίνωση που εξέδωσε. «Οι τρεις τέσσερις γνωστοί άγνωστοι “επαγγελματίες” προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαναν “καλά τη δουλειά τους”. Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, στη συνέχεια με τα επεισόδια που προκάλεσαν έδωσαν “άλλοθι” στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας» αναφέρει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της.

«Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι “στημένες αποδοκιμασίες” σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς. Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση, μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης», συμπληρώνει.

Οι συμβασιούχοι πέταξαν μπογιές και αυγά, ενώ κλωτσούσαν τα σιδερένια ρολά του υπουργείου προκειμένου να καταφέρουν να μπουν μέσα. Άναψαν φωτιά στα σκουπίδια που πέταξαν έξω από την πόρτα του υπουργείου και πέταξαν δυναμιτάκια, ενώ άναψαν και καπνογόνα.

Στη συνέχεια, στην πορεία των εργαζομένων προς τη Βουλή υπήρξαν εκ νέου μικρής έντασης επεισόδια, όταν οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να εισβάλλουν από την πλαϊνή είσοδο, όπου συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Διαδηλώτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για λίγο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνοντας έτσι τις σημερινές τους κινητοποιήσεις.

Πορεία διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός του ΥΜΑ-Θ από συμβασιούχους εργαζόμενους ΟΤΑ

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, δια μέσου κεντρικών οδών της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του ΥΜΑ-Θ.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 Fm" άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. "Ο αγώνας μας θα μετατραπεί σε αγώνα διαρκείας. Θα είναι πολύμορφος και έντονος. Θα είμαστε μπροστά τους. Θα τους γίνουμε εφιάλτης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει τη δουλειά μέσα από τα χέρια μας", υποστήριξε η κ.Εξαδαχτύλου.

Λόφους σχηματίζουν τα σκουπίδια σε πολλές περιοχές της Αθήνας

Την ίδια στιγμή, μικρούς… λόφους σχηματίζουν τα σκουπίδια σε πολλούς Δήμους της Αττικής, καθώς από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οι υπάλληλοι καθαριότητας έχουν αποκλείσει τα αμαξοστάσια με αποτέλεσμα η αποκομιδή των απορριμμάτων να μην γίνεται καθόλου ή να γίνεται με προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους 6.700 συμβασιούχους της καθαριότητας στους Δήμους υπάρχει η πιθανότητα ρύθμισης που θα παρατείνει την εργασία τους μέχρι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για προσλήψεις, τον οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, διατύπωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική.

«Βουνά» τα σκουπίδια και στην Κέρκυρα

Έναν απέραντο ΧΥΤΑ θυμίζει πλέον το νησί της Κέρκυρας, καθώς τα σκουπίδια σχηματίζουν «βουνά» και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη.

Την αγωνία του για την κατάσταση στο νησί εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, που ζητά να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι «η εικόνα με τα σκουπίδια και πάλι στους δρόμους, αποτελεί τη χειρότερη δυσφήμηση για την Κέρκυρα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου». Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης, που και σήμερα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Μαράσλειο Μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Κέρκυρας, με απόφαση του δημάρχου, παρέμεινε και σήμερα κλειστός, μετά τη χθεσινή κατάληψή του από τους συμβασιούχους, σε ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και πίεσης προς το ΥΠΕΣ και την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος επεσήμανε, ότι ο Δήμος της Κέρκυρας συμπαραστέκεται στους συμβασιούχους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στηρίζει τον αγώνα τους για τη διασφάλιση της εργασίας τους και την εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

«Θεωρούμε απαράδεκτο τον εγκλωβισμό του Δήμου σε μιαν αδιέξοδη κατάσταση, που φέρνει την κοινωνία αντιμέτωπη με το φάσμα των σκουπιδιών, και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος θα παραμείνει σήμερα κλειστός, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο την βούλησή μας να εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση κοινά αποδεκτής λύσης, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού» ανέφερε ο δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

- Π. Σκουρλέτης: Αναζητείται μία λύση, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει και τους μέχρι τώρα παρατασιούχους

- Χ. Θεοχάρης: Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών

Φωτογραφία αρχείου: SOOC

Διαβάστε Περισσότερα