Σε τρεις άξονες τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της Όμικρον - Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής

Σε τρεις άξονες τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της Όμικρον - Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής

Με τη συνεδρίαση της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ώστε να αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αλλαγή της χρονιάς αλλά και για τη λήψη νέων μέτρων που θα κινηθούν σε τρεις άξονες: τη νυχτερινή διασκέδαση, την τηλεργασία και το αν θα διεξάγονται οι αθλητικοί αγώνες στα γήπεδα με ή χωρίς θεατές.

Κάθε μέρα που περνά, κι άλλες χώρες ακυρώνουν εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά, η οποία θα είναι περισσότερο «βουβή» από ό,τι την είχαμε φανταστεί, χωρίς πλατείες πλημμυρισμένες με κόσμο και live αντίστροφη μέτρηση για το 2022..

Η ιλιγγιώδης πορεία του στελέχους Όμικρον αλλάζει τελείως το…. πρωτόκολλο του εορτασμού της πρωτοχρονιάς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπου τα κριτήρια για την ένταξη ασθενών σε θεραπεία διευρύνονται εξαιτίας του νέου στελέχους, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς νοσηλευόμενοι και μη που έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα. Κι αυτό γιατί τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν «δουλεύουν» στα κρούσματα της Όμικρον, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα δώσουμε με περισσότερη φειδώ, τώρα που το νέο στέλεχος ανοίγει βήμα σε ό,τι αφορά τη διασπορά του και σε λίγες εβδομάδες θα είναι ξεκάθαρα κυρίαρχο.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, ένας στους 100 κατοίκους είναι ήδη θετικός στον κορονοϊό, με τα περισσότερα κρούσματα να αποδίδονται στο στέλεχος Όμικρον, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 30%-40% των κρουσμάτων οφείλονται στο νέο στέλεχος που διασπείρεται ταχύτατα, με το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής να έχει 10πλασιατεί μέσα σε λίγα 24ώρα σύμφωνα με τις μετρήσεις του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη.

Η διασπορά της Όμικρον επισπεύδει τις συσκέψεις επιστημόνων και κυβερνητικών αξιωματούχων σε πολλές χώρες, προκειμένου να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και ταυτόχρονα προκαλεί διπλό πλήγμα στον τουρισμό και τις μετακινήσεις, όχι μόνο δυσκολεύοντας τα ταξίδια με την απαίτηση της διενέργειας πολλών τεστ (PCR ή Rapid) αναλόγως της χώρας αλλά και με την καθήλωση χιλιάδων αεροσκαφών στο έδαφος μέσα στο διάστημα των γιορτών, αφού περισσότερες από 7.000 πτήσεις ακυρώθηκαν καθώς πιλότοι φροντιστές και αεροσυνοδοί προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος και αναγκάστηκαν να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Το ζήτημα αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουν να μείνουν «όρθιες» οι δημόσιες υπηρεσίες του κράτους σε ένα ενδεχομένως πολύ ορμητικό 5ο κύμα, ενώ τα ευχάριστα νέα της ημέρας μάς έρχονται από τη Νότιο Αφρική όπου το Πρωτόκολλο για τους νοσούντες άλλαξε προς το ευνοϊκότερο, καταργώντας τις πολυήμερες καραντίνες κι επιβάλλοντας στη θέση τους αυτοπεριορισμό.

Το δεύτερο ευχάριστο νέο των ημερών είναι πως τα αντιικά φάρμακα όπως τα χάπια της Merck Αμερικής και της Pfizer παραμένουν αποτελεσματικά έναντι του νέου στελέχους (αφού στοχεύουν σε ένζυμα και όχι στην «τροποποιημένη» πρωτεΐνη ακίδα), ενώ όλες οι παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων δεσμεύονται πως αν χρειαστεί αναθεωρημένο εμβόλιο θα το έχουν έτοιμο μέχρι την άνοιξη.