Σε ύφεση η πυρκαγιά στις Κεχριές - Δεύτερη νύχτα μάχης με τις φλόγες

Σε ύφεση η πυρκαγιά στις Κεχριές - Δεύτερη νύχτα μάχης με τις φλόγες

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας, με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρη να κάνει γνωστό πως δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα στην περιοχή είναι πολύ καλή. 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Κολοκούρης ανέφερε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και "δύσκολη" πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξήγησε πως η πυρκαγιά ήταν δύσκολη, γιατί «οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης». Όπως είπε, στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογράμμισε πως «έχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ η πυρκαγιά στις Κεχριές μαινόταν ανεξέλεγτη με τις αρχές να κηρύσσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ανατολική Κορινθία και νωρίτερα να προχωρούν στην εκκένωση δύο οικισμών και μίας κατασκήνωσης. Οι αρχές ήταν έτοιμες να εκκενώσουν και το Σοφικό, καθώς η φωτιά είχε αναπτυχθεί σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε αυτό το σχέδιο, αφού δεν απειλήθηκε το χωριό.

H φωτιά αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες. Αμέσως εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Δράσσα και η κατασκήνωση «The Ranch» στο Σοφικό, με όλα τα παιδιά να μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Κορίνθου. Το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τον οικισμό Ρυτό, αφού οι φλόγες έφταναν απειλητικά στην περιοχή.

Γύρω στις 7 μ.μ. ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορινθίας, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
 
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
 
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, πυροσβέστης που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς τραυματίστηκε στο κεφάλι και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Να κηρυχθεί ο Δήμος Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος με έγγραφο του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ με δηλώσεις του στο τοπικό μέσο ενημέρωσης επισήμανε ότι το αιτήθηκε διότι πλέον πληρούνται όλα τα κριτήρια. «Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει εξέλιξη της πυρκαγιάς», συνέστησε.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Νανόπουλος, ανέφερε πως «παρότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται», ενώ αργότερα, μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Εκείνο που πληροφορήθηκα και εγώ από τους κατοίκους είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εμπρησμού και υπάρχουν και κάποια στοιχεία, τα οποία περιμένουμε να τα δούμε και η ανακριτική επιτροπή της πυροσβεστικής, γιατί ενδεχομένως οι κάμερες που υπήρχαν στο στρατόπεδο έχουν καταγράψει κάποιες κινήσεις, αφού η έναρξη της πυρκαγιάς έγινε πολύ κοντά στην περίφραξη του στρατοπέδου» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική η φωτιά δεν είναι σε ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά έχει διάσπαρτες ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι του στρατού, τρία αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι και πάλι ισχυροί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να οριοθετήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.

Το πρωί η φωτιά παρουσίαζε καλύτερη εικόνα, ωστόσο, η ενίσχυση των ανέμων αναζωπύρωσε πολλές εστίες της πυρκαγιάς.


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα, ενώ βοήθησε τον γεγονός ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί, κάηκε σπίτι στο Αλαμάνο

Η φωτιά χθες έφτασε ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές στην Κορινθία. Από νωρίς, βλέποντας τον κίνδυνο, οι αρχές εκκένωσαν τις περιοχές Αθίκια, Αλαμάνο, Γαλατάκι, Αγιος Ιωάννης, Αγιος Κωνσταντίνος και Δήμες, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο. Συνολικά υπολογίζεται πως στις περιοχές αυτές μένουν αυτό το διάστημα 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορίνθου, κ. Νανόπουλο.