Σε ύφεση η ροή προσφύγων αλλά ξεσπάσματα βίας στα hotspots των νησιών

Σε ύφεση η ροή προσφύγων αλλά ξεσπάσματα βίας στα hotspots των νησιών

Σε ύφεση παραμένει η ροή προσφύγων προς τα ελληνικά παράλια όπως προκύπτει  από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου ωστόσο εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα hot spots όπου για την παραμικρή αφορμή ξεσπούν σοβαρά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού σε 52.448 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα. Στα νησιά παραμένουν 8.505 άτομα, στη Βόρεια Ελλάδα 26.850 άτομα, ενώ στην Αττική βρίσκονται 14.519 άτομα.

Την ίδια ώρα πάντως εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νησιά όπου εν μέσω τουριστικής περιόδου βλέπουν μάχες μεταξυ μεταναστών με μαχαιρώματα, φωτιές, τραυματισμούς που πλήτουν το τουριστικό τους προιόν. Την Τετάρτη κάηκε το hot spot στη Λέσβο και την Πέμπτη σημειώθηκαν επεισόδια με τραυματίες στο hot spot της Σάμου. Αιτίες των σοβαρών επεισοδίων οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας με παράδειγμα το Ελληνικό που έχει εξελιχθεί σε γκέτο φιλοξενώντας 4.500 ανθρώπους σε συνθήκες απαράδεκτες. ΕνδεικτικΆ στην Κεντρική Μακεδονία οι δομές που έχουν δημιουργηθεί είναι για φολοξενία περίπου 18.000 ατόμων και φιλοξενοιύνται 25.380 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα άλλωστε με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε στο Συνλέδριο της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό στη Σάμο το 73,5% των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα μένουν σε σκηνές ή στρατιωτικού τύπου τολ.

Ειδικά οι δήμαρχοι των νησιών ζήτησαν να υπάρξουν δράσης υποστήριξης για να αναστραφεί το κλίμαπου έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν μετανάστες καθώς βλέπουν να υπάρχει σημαντική με΄λιωση στις αφίξεις  τουριστών.