Σεισμικές δονήσεις 4 και 4,7 βαθμών στο Κιλκίς - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμικές δονήσεις 4 και 4,7 βαθμών στο Κιλκίς - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Δύο σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με ισάριθμες ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ενώ η δεύτερη, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ή 367 βόρεια της Αθήνας.

Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Ευθ. Λέκκας: Το φαινόμενο που προκάλεσε τα 4,8 Ρίχτερ θα συνεχιστεί για 2-3 ημέρες ακόμη

Την εκτίμηση ότι οι σεισμοί στη Βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστούν για 2-3 ημέρες ακόμη έκανε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Θέμα 104,6.

«Πρόκειται για μια σμηνοσειρά με δεκάδες σεισμούς, κορυφαίος εκ των οποίων ήταν τα 4,8 Ρίχτερ» είπε ο κ. Λέκκας σύμφωνα με τον οποίο τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί πάνω από 15 δονήσεις. «Είναι μικρές, χωρίς μεγάλο μέγεθος. Γίνονται αντιληπτές από τους κατοίκους αλλά δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα» πρόσθεσε. Όπως είπε, πάντως, «μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη δόνηση, δεν το αποκλείουμε.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ'' αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα».

«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Κιλκίς μετά τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης και ιδιαίτερα μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 06:24 το πρωί.

Ο δήμαρχος του Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης δηλώνει ότι οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Σισμανίδης, στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.

«Ο πρωινός σεισμός ήταν μεγάλος, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους. Όλα κυλούν ομαλά στην περιοχή και περιμένουμε ενημέρωση από τους σεισμολόγους. Δεν ισχύουν όλα όσα ακούγονται πως οι κάτοικοι του Δροσάτου πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους με τις κουβέρτες», είπε ο κ. Σισμανίδης.

Επιφυλακτική η στάση του καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κ. Παπαζάχος

«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Κιλκίς (30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης).

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.

«Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι εφτά βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ