Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 19:09 σε πολλές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν της τάξεως των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο στην περιοχή της Μαγούλας, περίπου 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αττικής, δηλαδή στο ίδιο ρήγμα από όπου εκδηλώθηκε ο πρόσφατος σεισμός. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Με ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρεται στο σεισμό: «Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 19:09 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 21 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας».

Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 9 χλμ και για το λόγο αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Αττική. Ο σεισμός σύμφωνα με τις σεισμολόγους είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ, ενώ από την πλευρά του καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις του στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, καθώς η ενέργεια έχει εκτονωθεί», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Όπως ανέφερε «ήταν ένα γεγονός αισθητό σε όλη την Αττική, το μέγεθός του πρέπει να είναι 4,2 Ρίχτερ. Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή».

Επίσης, σημείωσε ότι «το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή» και συμπλήρωσε ότι «αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία».

«Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής», υπογράμμισε.

«Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας πρόκειται για μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και ο καθηγητής σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ή πιθανοί τραυματισμοί μέχρι στιγμής

 

 Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ.