Σεισμός 5 Ρίχτερ στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Σεισμός 5 Ρίχτερ στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημειώθηκε στις 07.26 π.μ. στην περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 47 χλμ. δυτικά της Καστοριάς κοντά στην Αλβανική πόλη Ερσέκα και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 4 χλμ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ακολούθησαν πολλαπλοί μετασεισμοί: 4,7 Ρίχτερ επίσης επί αλβανικού εδάφους με επίκεντρο 39 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, 4,7 Ρίχτερ 38 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Καστοριάς και 4,4 Ρίχτερ, 44 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Καστοριάς, ενώ μικρότερα Ρίχτερ σημειώθηκαν ανάμεσα στους βασικούς μετασεισμούς.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Μακεδονία την Ήπειρο και την Νότια Αλβανία και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής τόσο στην περιοχή της Αλβανίας, όσο και στην ελληνική.

«Έχουμε να κάνουμε με περιοχή με ιστορικό που τη χαρακτηρίζει υψηλής σεισμικότητας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι ο κύριος σεισμός ήταν εκείνος των 5 Ρίχτερ και είχαμε δεκάδες μετασεισμούς. Στις 10:00 είχαμε σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας».

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. «Η περιοχή είναι δομημένη για υψηλότερα σεισμικά μεγέθη. Το επίκεντρο ήταν 30 χλμ. από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μικρές».