Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών στο νότιο Μεξικό - Τουλάχιστον 149 νεκροί

Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών στο νότιο Μεξικό - Τουλάχιστον 149 νεκροί

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών που συγκλόνισε το Μεξικό, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Enrique Pena Nieto επιβεβαίωσε ότι 44 κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Ο βαρύτερος απολογισμός συνεχίζει να καταγράφεται στην Πολιτεία Μορέλος, όπου οι νεκροί αυξήθηκαν στους 64. Η Πολιτεία Πουέμπλα—όπου βρισκόταν το επίκεντρο του σεισμού—μέχρι στιγμής θρηνεί 29 νεκρούς, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της. Στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Miguel Angel Mancera δήλωσε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 36 ως τώρα.

Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν και ένα σχολείο, με 21 παιδιά να χάνουν την ζωή τους και άλλα περίπου 20 να αγνοούνται. 

«Ο αριθμός που έχουμε είναι 25 (νεκροί), συμπεριλαμβανομένων 21 παιδιών» στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ο Χαβιέρ Τρεβίνιο, υφυπουργός Παιδείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ένας υπάλληλος πολιτικής προστασίας επιβεβαίωσε σε τοπική τηλεόραση ότι υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι μέσα κτίρια τα οποία έχουν πάρει φωτιά στην Πόλη του Μεξικού.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προειδοποιούν τους ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού να μην καπνίζουν στους δρόμους λόγω του κινδύνου από σπασμένους αγωγούς αερίου. Μάρτυρες αναφέρουν ότι άνθρωποι σκαρφαλώνουν σε ερείπια των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει αναζητώντας θύματα ή επιζώντες.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, όπως ενημέρωσε η εταιρεία ηλεκτροδότησης της χώρας CFE. Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα.

Η κατάρρευση δύο κτιρίων:

Από τον σεισμό έχει εκκενωθεί το αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικό, ενώ όλες οι πτήσεις έχουν καθηλωθεί. Επίσης έγινε γνωστό ότι το χρηματιστήριο της χώρας διέκοψε τις συναλλαγές του.

Όπως μεταδίδεται, ο σεισμός έγινε εντονότερα αισθητός από εκείνον της 7ης Σεπτεμβρίου, μεγέθους 8,2 της κλίμακας Ρίχτερ που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 98 άτομα, καθώς το επίκεντρο ήταν πιο κοντά στην Πόλη του Μεξικό.

Ο Πρόεδρος Enrique Pena που βρισκόταν σε πτήση τη στιγμή του σεισμού, δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι επιστρέφει αμέσως για να παρακολουθήσει την πορεία των επιχειρήσεων διάσωσης.

Τα πρώτα βίντεο από την Πόλη του Μεξικό:

Κτήρια ταρακουνήθηκαν στην Πόλη του Μεξικού, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει πανικόβλητοι στους δρόμους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Στις εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα και ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στην Πόλη του Μεξικού.

Η στιγμή που καταρρέει η πρόσοψη ενός κτιρίου:

Εικόνες από τους δρόμους της Πόλης του Μεξικό: 

Η δόνηση σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τις ασκήσεις ετοιμότητας που οργάνωσαν οι μεξικανικές αρχές για το ενδεχόμενο σεισμού, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, ανήμερα της επετείου του καταστροφικού σεισμού του 1985, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 8 χλμ νοτιοανατολικά του Ατενσίνγκο στην πολιτεία Πουέμπλα (κεντρικά) και βάθος 51 χλμ, επισήμανε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο.