«Σφήνα» Macron στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης

«Σφήνα» Macron στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Την ώρα που τα κομματικά επιτελεία του Βερολίνου θα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, ειδικά όσον αφορά στον σχηματισμό της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας, ο Emmanuel Macron προτίθεται να μπει «σφήνα» στις πολιτικές εξελίξεις, θέτοντας την ατζέντα του για τις αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα εκφωνήσει μια ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές. Στόχος του είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Παρίσι, τόσο η Angela Merkel όσο και τα κόμματα που θα κληθούν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο να έχουν γνώση των γαλλικών προτάσεων, έτσι ώστε να πάρουν καθαρή θέση ως προς αυτές.

Όπως γράφουν οι FT, το καλύτερο σενάριο για τον Macron θα ήταν η εκ νέου συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει εγγύτητα θέσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως, φέρεται διατεθειμένος να αποδεχθεί μια μεταβατική περίοδο 5-10 ετών για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., στον βαθμό που επιτευχθεί συμφωνία ως προς το περιεχόμενό της.