Σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα και από τον Tούρκο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα και από τον Tούρκο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ να αφεθεί ελεύθερος υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Σε διαδοχικές αναρτήσεις που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Τσελίκ, σημειώνει ότι «βλέπουμε πως η Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε., προστατεύει ανοιχτά τα μέλη της οργάνωσης FETΟ (σ.σ. του ιεροκήρυκα Φ. Γκιουλέν) τα οποία συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ακόμη και η απελευθέρωσή τους σημαίνει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τους συνωμότες πραξικοπηματίες».

Όπως αναφέρει ο Ομέρ Τσελίκ, «η απόπειρα πραξικοπήματος είναι το πιο θλιβερό, καταδικαστέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η προστασία αυτών των τρομοκρατών είναι συμμετοχή σε αυτό το έγκλημα. Ακόμη περισσότερο, η ενθάρρυνση των συνωμοτών του πραξικοπήματος με την απελευθέρωσή τους σημαίνει ότι το εν λόγω κράτος έχει κράτος που ανταμείβει τους σχεδιαστές πραξικοπήματος.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «σημείο τομής» στην ιστορία το γεγονός ότι «η Ελλάδα, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο τραπέζι στα διεθνή φόρα για την προστασία των δημοκρατικών αξιών, κατέστη κράτος που προστατεύει τους εχθρούς της δημοκρατίας».

«Τη στιγμή που εμείς πραγματοποιούμε ένα σημαντικό αγώνα εναντίον των τρομοκρατών με την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, η πρόθεση της Ελλάδας είναι προφανής καθώς προχωρά σε προκλήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στις οποίες  συμμετέχει και ο υπουργός Άμυνας της», γράφει ακόμα ο τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι «βλέπουμε τις προθέσεις τους ξεκάθαρα».

Ο κ. Τσελίκ σχολιάζει ακόμα ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, ο οποίος ξεκίνησε να συναγωνίζεται τον υπουργό Άμυνας, ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες ότι θα απελευθερωθούν οι πραξικοπηματίες», κάτι που χαρακτηρίζει ως «μια σοβαρότερη πρόκληση από όσες έχει κάνει ο υπουργός Άμυνας».

«Ενόψει μιας τέτοιας κατάστασης», συνεχίζει ο Ομέρ Τσελίκ, «κανείς δεν μπορεί να μας μιλήσει για το Δίκαιο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα του Δικαίου. Το Διεθνές Δίκαιο ποτέ δεν προστατεύει τους πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα παραβιάζει το Δίκαιο προκειμένου να προστατεύσει τους οργανωτές του πραξικοπήματος. Το Δίκαιο βρίσκεται αιχμάλωτο για την προστασία τρομοκρατών πραξικοποηματιών».

Κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο τη ρητορική του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, τονίζει ότι «η Ελλάδα αγαπά να μιλάει πολύ για το "διεθνές δίκαιο" και τις "σχέσεις καλής γειτονίας" όταν πρόκειται για κάποια αδικαιολόγητη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ανακοίνωσε πλέον, προστατεύοντας και ενθαρρύνοντας σχεδιαστές πραξικοπήματος, ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αυτές τις έννοιες».  

«Η Ελλάδα, ως χώρα που υπέστη πραξικοπήματα στο παρελθόν, δεν μπορεί να εξηγήσει νομικά την προστασία των τρομοκρατών που έλαβαν μέρος σε μια απόπειρα πραξικοπήματος», προσθέτει ο κ. Τσελίκ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να βεβηλώνει το δίκαιο με τέτοιο τρόπο».

Καταλήγοντας, ο Ομέρ Τσελίκ, αναφέρει ότι η Ελλάδα «με την επιλογή της αυτή έδειξε ότι δεν επιλέγει έναν
αξιοσέβαστο δεν ενδιαφέρεται για το Δίκαιο και προτιμά μια άλλη σχέση από εκείνη της καλής γειτονίας».

AP Photo/Burhan Ozbilici