Σφοδρή η κακοκαιρία στην Ευρώπη - Στους 11 οι νεκροί στην Ιταλία

Σφοδρή η κακοκαιρία στην Ευρώπη - Στους 11 οι νεκροί στην Ιταλία

Σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες αλλά και απροσδόκητα έντονες χιονοπτώσεις έχουν πλήξει από χθες την Ευρώπη με την Ιταλία να καταγράφει μέχρι τώρα 11 νεκρούς και τη Γαλλία να βρίσκεται ήδη κάτω από τα χιόνια και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Ειδικότερα, στους 11 έχει αυξηθεί από χθες το βράδυ ο αριθμός των νεκρών από τις έντονες καταιγίδες που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Ιταλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών της Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων και αλλά και στον εγκλωβισμό δεκάδων τουριστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως αναφέρει η Telegraph, με άγριες καταιγίδες να μαστίζουν τη χώρα, οι άνεμοι έφτασαν τα 110 μίλια / ώρα σε ορισμένες περιοχές, ανατρέποντας δέντρα και προκαλώντας πλημμύρες.

Πολλοί από τους θανάτους οφείλονταν σε συντριβή δέντρων σε αυτοκίνητα και πεζούς. Τα θύματα περιλάμβαναν επίσης μια γυναίκα που θάφτηκε από λάσπη όταν μια κατολίσθηση εισέβαλε στο σπίτι της κοντά στο Τρέντο στη βόρεια Ιταλία και έναν άντρα  που χτυπήθηκε από βράχους ενώ ανέβαινε στην Εμίλια-Ρομάνια.

Τα υπόλοιπα κρούσματα  καταγράφηκαν στη Νάπολη, τη Λιγουρία, το Λάτσιο και το Βένετο, όπου οι αρχές βρήκαν έναν 61χρονο άντρα του οποίου το σώμα είχε εκτοπισθεί περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από το αυτοκίνητό του.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι γύρω στα 170 άτομα, οι τουρίστες και το προσωπικό ενός ξενοδοχείου, χάθηκαν από τις μεγάλες χιονοπτώσεις στο Pass Stelvio στα ελβετικά σύνορα.

Στη βόρεια, γεμάτη με κανάλια πόλη της Βενετίας, οι βροχοπορημένοι τουρίστες αποκλείστηκαν από την πλατεία του Αγίου Μάρκου τη Δευτέρα, καθώς οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το «aqua alta» (ψηλό νερό) έφτασε τα 156 εκατοστά (61 ίντσες). Την Τρίτη, τα επίπεδα νερού ξεπέρασαν μόνο τα οκτώ εκατοστά που πλημμυρίζουν την πλατεία.

Ακόμη, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ανέφερε βλάβη στα ψηφιδωτά δάπεδα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Ο πρώτος εισαγγελέας Κάρλο Αλμπέρτο Τεσσερίν, ο οποίος κατηγορείται για τη συντήρηση της βασιλικής, δήλωσε στο ANSA την εκκλησία «ηλικίας 20 ετών σε μια μέρα». Είπε ότι τμήματα του κτιρίου, κοντά στην κύρια είσοδο απέναντι από τον κύριο βωμό, ήταν κάτω από το νερό για 16 ώρες.

Οι Ιταλοί πολιτιστικοί αξιωματούχοι αναμένεται να φτάσουν στη Βενετία το συντομότερο δυνατό για να επιθεωρήσουν τη ζημιά, όπως δήλωσε στο ANSA ο ανώτερος αξιωματούχος της Ρώμης στη Βενετία, ο Φάμπιο Καραπέζας Γκούτσουσο.

«Η Βενετία είναι ένας αμφίβιος πολιτισμός και πρέπει να το συνηθίσουμε», δήλωσε ο σκηνοθέτης της τέχνης κα Στεφάνο Στίπιτιβιτς.

Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήταν η δεύτερη φορά αυτόν τον αιώνα που η Βασιλική πλημμύρισε και μόλις η πέμπτη φορά που τόσο πολύ νερό κατέκλυσε το εσωτερικό της στα 1000 χρόνια της ιστορίας της.

Επιπλέον, κλειστό πρόκειται να παραμείνει το αεροδρόμιο της Γένοβας μέχρι τις 13:00, καθώς οι αρχές εκκαθαρίζουν τους διαδρόμους από τα απόβλητα που «έφεραν» οι έντονες βροχές, ο άνεμος και οι παλίρροιες.

Οι βροχοπτώσεις πλημμύρισαν αυτοκινητόδρομους και προκάλεσαν μια κατολίσθηση που ανάγκασε το προσωρινό κλείσιμο της εθνικής οδού του Brenner που συνέδεε την Ιταλία με την Αυστρία, ενώ ο ποταμός Adige που διασχίζει τη Βερόνα αυξήθηκε κατά 6 πόδια, αλλά δεν ξεχείλισε.

Στη Ρώμη, περισσότερα από 100 δέντρα καταλήφθηκαν από ισχυρούς ανέμους και τα λιμάνια ανέφεραν ζημιές από τη θύελλα, συμπεριλαμβανομένων των αγκυροβολημένων σκαφών.

Οι ελαιοκαλλιεργητές στη Λιγουρία εκτιμούν ότι το ένα τρίτο της καλλιέργειας έχει χαθεί λόγω ζημιών από τις καταιγίδες που έπληξαν κατά τη συγκομιδή.

Σχεδόν 6.000 πυροσβέστες απεστάλησαν για να αφαιρέσουν τα συντρίμμια από τις οδούς σε ολόκληρη τη χώρα. Ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε από ένα δέντρο κοντά στο Bolzano, στο Alto-Adige. Τα σχολεία έκλεισαν σε μεγάλες περιοχές της χώρας για δύο ημέρες ως προφύλαξη.

Τεράστια κύματα έπληξαν το παραθαλάσσιο θέρετρο Ραπάλο, με αποτέλεσμα δεκάδες πολυτελή γιοτ να ανατραπούν από τη θαλασσοταραχή.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ των γιοτ που υπέστησαν σοβαρές ζημιές είναι ένα ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί αργά σήμερα και την Τετάρτη, «κάνοντας ανακωχή με τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος της αρχής πολιτικής προστασίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Χιονοπτώσεις και δύσκολες καιρικές συνθήκες και στη Γαλλία

Οι βαριές χιονοπτώσεις στη νότια κεντρική Γαλλία, με έως και 40 εκατοστά (16 ίντσες) να πέφτουν σε μερικές πόλεις και χωριά, έχουν προκαλέσει χάος στους δρόμους ενώ έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση σε σχεδόν 200.000 σπίτια, ανέφεραν οι αρχές την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εποχιακές και απροσδόκητα μεγάλες χιονοθύελλες έπληξαν το Auverge-Rhone-Alpes και τις κοντινές περιοχές, νότια και δυτικά της Λυών. Τα τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν παχιές στρώσεις χιονιού να πέφτουν σε αυτοκινητόδρομους και σε πόλεις, ενώ εκατοντάδες οχήματα σταμάτησαν την κυκλοφορία τους.

Κάποια από τα 900 φορτηγά είχαν ακινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρκετές εκατοντάδες οδηγοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους για να βρουν ένα ζεστό και ασφαλές μέρος για να μείνουν τη νύχτα.

Οι χρήστες του Facebook δημοσίευσαν μηνύματα ζητώντας να διασωθούν, ενώ τα άροτρα χιονιού κινητοποιήθηκαν για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Ο γαλλικός διανομέας ενέργειας Enedis ανακοίνωσε ότι 195.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα σε δύο κεντρικές περιοχές της χώρας, το Limousin και το κέντρο Val de Loire, ενώ οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις συνδέσεις.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι απέρριψαν την κριτική ότι δεν προέβησαν σε έγκαιρη ενημέρωση της πολιτείας, επισημαίνοντας ότι είχαν προειδοποιήσει αρκετές ημέρες πριν ότι ο κακός καιρός θα μπορούσε να πλήξει την περιοχή καθώς οι καταιγίδες και οι έντονες βροχές έχουν ήδη σαρώσει σε ολόκληρη την Ιταλία και το νησί της Κορσικής.

Στην Τσεχία, αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στα σιδηροδρομικά δρομολόγια καθώς σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δένδρων στις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ περίπου 30.000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CEZ.

Στην Αυστρία άνεμοι, που έπνεαν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χλμ/ώρα, παρέσυραν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας ένα μέρος της σκεπής του μεσαιωνικού φρουρίου που δεσπόζει στο Σάλτσμπουργκ.