Το σχέδιο για τις παραλίες, τα πρόστιμα και τις μετακινήσεις

Το σχέδιο για τις παραλίες, τα πρόστιμα και τις μετακινήσεις

Ιδιαιτέρως αυστηρά θα είναι τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές επιχειρήσεων σε παραλίες που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοιό, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορείας της πανδημίας στην χώρα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τις  20.000 ευρώ ενώ σημείωσε ότι προβλέπεται ακόμα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων για 30 ημέρες εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται.

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές».

Αναλυτικά, το σχέδιο για το άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών από τις 8 το πρωί του Σαββάτου προβλέπει τους εξής όρους και κανόνες:

- Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

- Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

- Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

- Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

- Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

- Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

- Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

- Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

- Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

- Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

- Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. 

- Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

- Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

- Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Μετακινήσεις: Από Δευτέρα «ναι» στην Εύβοια - «Όχι» σε Ελαφόνησο και Λευκάδα

Τη δυνατότητα να μετακινηθούν κανονικά προς την Εύβοια έχουν οι πολίτες, διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι εφικτή έως τις 25 Μαίου η μετακίνηση πολιτών προς την Ελαφόνησο και τη Λευκάδα. Τα δύο αυτά μέρη, όπως είπε ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση εκεί όπως και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί,από τις 25 Μαΐου.

Κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας ενώ ενημέρωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι από τις 25 Μαίου επαναλειτουργούν οι βοτανικοί κήποι, τα ζωολογικά πάρκα,οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και οι χώροι λατρείας όπου θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων.

Την ίδια ώρα τότε θα μπορούν να συνεχιστούν και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε εκ νέου πως η επιτρεπτή απόσταση είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.