Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον «Mr Bitcoin»

Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον «Mr Bitcoin»

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τον «Mr Bitcoin». Σήμερα ο Αρειος Πάγος πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του για την εκτέλεση ή μη του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι γαλλικές αρχές εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, η ιστορία του, που ξετυλίγεται εδώ και δεκαεπτά μήνες στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες, έχει όλα τα στοιχεία ενός ψυχροπολεμικού θρίλερ: κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων και επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών, ανεπιβεβαίωτες φήμες για σχέδιο δηλητηρίασής του στις φυλακές, πολυήμερη απεργία πείνας και διπλωματικές πιέσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης του 39χρονου Ρώσου πολίτη στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε και το αντίστοιχο ρωσικό αίτημα. Για τους Αμερικανούς, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας κατηγορείται ότι νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Ο ίδιος επανειλημμένα έχει δηλώσει αθώος. Για τους συμπατριώτες του, ο εκζητούμενος φέρεται να συμμετείχε σε επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap.