Σήμερα η συζήτηση στη βρετανική βουλή για το Brexit - To DUP υποστηρίζει το σχέδιο συμβιβασμού

Σήμερα η συζήτηση στη βρετανική βουλή για το Brexit - To DUP υποστηρίζει το σχέδιο συμβιβασμού

Καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται να ψηφίσει απόψε σειρά τροπολογιών στην συμφωνία του Brexit που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες ,στην επιφάνεια ήρθε το σχέδιο συμβιβασμού των Ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαίων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για την συμφωνία αποχώρησης, το οποίο στηρίζουν όπως φαίνεται και οι δέκα Βορειοιρλανδοί βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος. 

Το σχέδιο με την ονομασία «συμβιβασμός του Μαλτχάουζ», από το επίθετο του υφυπουργού Στέγασης Κιτ Μαλτχάουζ που είχε την πρωτοβουλία φέρεται να γεφυρώνει τις διαφορές  των ευρωσκεπτικιστών ERG και της ομάδας των φιλοευρωπαιων βουλευτών των Συντηρητικών. 

Από τη πλευρά των Βορειοιρλανδών το σχέδιο στήριξε η αρχηγός του κόμματος Αρλέν Φόστερ η οποία δήλωσε «είναι ένα καλό σχέδιο και μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό». 

Σύμφωνα σχέδιο, προτείνεται η επέκταση κατά 12 μήνες της διετούς μεταβατικής περιόδου, μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την περίοδο αυτήν, τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι διασφαλισμένα, το Λονδίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Παρόλα αυτά, οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το σχέδιο είναι τουλάχιστον αρνητική αφού η Ε.Ε έχει ξεκαθαρίσει ότι  η Συμφωνία Αποχώρησης που περιλαμβάνει το backstop (ιρλανδικό σύνορο) είναι αδιαπραγμάτευτη.

Με φόντο τη σημερινή συζήτηση στη βρετανική βουλή όπου αναμένεται να συζητηθούν 14 τουλάχιστον τροπολογίες οι οποίες αφορούν την παράταση του άρθρου 50, έως τον αποκλεισμό του άτακτου Brexit, η Τερέζα Μέι ενημέρωσε τους βουλευτές της σε έκτακτη συνεδρίαση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει απόψε τροπολογία του βουλευτή σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι του προέδρου της Επιτροπής 1922.

Ο Μπρέιντι ζητά να αντικατασταθεί το φρένο στα Ιρλανδικά σύνορα από «εναλλακτικές ρυθμίσεις». 

Ξεχωρίζει επίσης η τροπολογία της Υβέτ Κούπερ των Εργατικών η οποία ζητεί την ψήφιση νόμου που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να μεταθέσει την ημερομηνία εξόδου (29 Μαρτίου), εφόσον ώς το τέλος Φεβρουαρίου δεν έχει περάσει από τη Βουλή συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο. Η εν λόγω τροπολογία που έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες να εγκριθεί έχει τη στήριξη βουλευτών των Συντηρητικών και Φιλελευθέρων.

Η τροπολογία αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική διότι στην ουσία δύναται να αναθέσει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit στους βουλευτές, από τη στιγμή που συνοδεύεται από πρόταση νόμου.

AP Photo