Σήμερα παραλαμβάνει η Ελλάδα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα

Σήμερα παραλαμβάνει η Ελλάδα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα

Παραλαβή 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων της εταιρείας Regeneron, τα οποία θα χορηγηθούν για τη θεραπεία του κορονοϊού είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τα μονοκλωνικά δεν θα χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς, ενώ η χορήγησή τους θα γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και απαιτείται παρακολούθηση. Σημειώνεται πως η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Τα κριτήρια για τη χορήγησή τους

 

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19, θα γίνεται χρήση τους στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση.

Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Πρωτεΐνες εργαστηρίου

 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρείας Merck. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Σε ποιούς χορηγούνται

 

Στις κατηγορίες ασθενών με κορονοϊό για τους οποίους ενδείκνυνται τα μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά και στον τρόπο δράσης και χορήγησής τους είχε αναφερθεί πρόσφατα, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Πρόκειται για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.