Σκηνές εμφύλιας διαμάχης στους Κούρδους του Ιράκ μετά την παραίτηση Barzani

Σκηνές εμφύλιας διαμάχης στους Κούρδους του Ιράκ μετά την παραίτηση Barzani

Την Κυριακή, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ και εμπνευστής του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία, ο 71χρονος Masoud Barzani, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης, δηλώνοντας απογοητευμένος επειδή κανείς, όπως είπε, δεν στάθηκε στο πλευρό των συμπατριωτών του. 

Το βράδυ προς Δευτέρα, όμως, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης του ιρακινού Κουρδιστάν, η Πατριωτική Ένωση (PUK), το Κίνημα για την Αλλαγή και το Gorran, κατήγγειλαν ότι τα γραφεία τους σε διάφορες πόλεις πυρπολήθηκαν από αγνώστους. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η εισβολή ένοπλων οπαδών του Barzani, ιδρυτή και προέδρου του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), στη βουλή, την Κυριακή το απόγευμα, την ώρα που συζητούνταν η παραίτηση του ηγέτη τους.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανησυχίες ότι η σύγκρουση με τη Βαγδάτη, η οποία έληξε με την εύκολη επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ, ενδέχεται τώρα να εξελιχθεί σε μια εμφύλια διαμάχη στις τάξεις των Κούρδων. Κι αυτό, με δεδομένο ότι στην περιοχή είναι ισχυρό και το ΡΚΚ, ενώ Άγκυρα και Τεχεράνη καραδοκούν, θεωρείται μια ανεπιθύμητη εξέλιξη, από πολλούς -και από τη Δύση. 

Φωτογραφία από Wikimedia Commons