Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία έναντι της Τουρκίας

Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία έναντι της Τουρκίας

Βαθαίνει το «ρήγμα» στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας. Μετά τις δηλώσεις Erdogan που προέτρεψε τους Τούρκους που μένουν στη Γερμανία να μην στηρίξουν με τη ψήφο τους, τους Χριστιανοδημοκράτες, το SDP και τους Πράσινους, τη φραστική επίθεσή του κατά του S. Gabriel, καθώς και τη σύλληψη του συγγραφέα Dogan Akhanli, το Σαββατοκύριακο, στην Ισπανία, η Γερμανία ανεβάζει τους τόνους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε κοινή επιστολή τους στο Spiegel Οnline οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί, Εξωτερικών Sigmar Gabriel και Δικαιοσύνης Heiko Maas ανακοίνωσαν αυστηρότερους ελέγχους σε τουρκικούς συλλόγους και τεμένη που πρόσκεινται στον πρόεδρο Erdogan.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες των μουσουλμάνων δεν θα βρεθούν στη σφαίρα επιρροής του προέδρου Erdogan. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο το τουρκικό κράτος δημιουργεί στη Γερμανία δομές που επιτρέπουν διώξεις αντιπάλων του κυβερνώντος ΑΚΡ. Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες αξίες, ποιες πολιτικές απόψεις κυριαρχούν σε τεμένη και συλλόγους που στηρίζει οικονομικά η Τουρκία». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μartin Schulz, απευθύνθηκε όμως για μια ακόμη φορά και στον Πρόεδρο της Τουρκίας, κατηγορώντας τον ότι ενθαρρύνει τον «τηλεφωνικό τρόμο» και ζητώντας του να πάψει να αναμιγνύεται στην γερμανική εσωτερική πολιτική.

O υποψήφιος Καγκελάριος,  αναφέρθηκε τόσο στις τηλεφωνικές απειλές που δέχεται η σύζυγος του Sigmar Gabriel, όσο και στον εμπρησμό του αυτοκινήτου της βουλευτού του SPD και επικεφαλής της Γερμανοτουρκικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Michelle Muntefering.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος ήταν ο εμπρηστής, αλλά φυσικά βλέπουμε ότι ζούμε σε μια κατάσταση όπου μια καυτή ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια πράγματα», δήλωσε ο κ. Schulz και πρόσθεσε:

«Όταν ο αρχηγός ενός φιλικού κράτους αναμιγνύεται με τέτοιον τρόπο στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αισθάνονται βεβαίως κάποιοι άνθρωποι ότι ενθαρρύνονται να προβούν σε τέτοιες πράξεις. Μπορώ μόνο να απευθύνω έκκληση στον Εrdogan: Σταματήστε να χάνετε κάθε μέτρο. Δεν είναι δουλειά ενός αρχηγού κράτους να συμπεριφέρεται έτσι».

«Τα ευρωπαϊκά κράτη δικαίου δεν πρέπει να επιτρέπουν διώξεις φωνών που επικρίνουν την Άγκυρα»

Με αφορμή τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού συγγραφέα Dogan Akhanli στην Ισπανία με διεθνές ένταλμα σύλληψης που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές στην Interpol, ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas ανακοίνωσε επίσης ότι θα θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτημα για πως θα αντιμετωπίζονται από εδώ και στο εξής διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Τουρκία.

Μιλώντας σε γερμανικές εφημερίδες υπογράμμισε ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη δικαίου δεν μπορεί να επιτρέψουν στο έδαφός τους διώξεις φωνών που επικρίνουν την Άγκυρα», αναφέρει η Deutsche Welle.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Stephan Harbarth, μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, είχε κάνει λόγο ακόμα και για αποκλεισμό της Τουρκίας από την Interpol.

Ακόμα πιο σκληρή στάση και σε επίπεδο ΕΕ έναντι της Άγκυρας προκρίνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Roderick Kizeveter.

Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνία RBB πρότεινε, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Erdogan στο εξωτερικό. «Με δεδομένο ότι η Άγκυρα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρώπη «μεσοπρόθεσμα η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ» προέβλεψε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Φωτογραφία αρχείου SOOC

Διαβάστε ακόμα:

- Τουρκία: O S. Gabriel «αντιγράφει» τους ρατσιστές της ακροδεξιάς

- Για "δικτατορικές τάσεις" κατηγορεί τον T. Erdogan ο αυστριακός ΥΠΕΞ S. Kurz