Σκληρότερο lockdown εισηγούνται οι ειδικοί - Να μην ανοίξουν ακόμη click away και άλλες δραστηριότητες

Σκληρότερο lockdown εισηγούνται οι ειδικοί - Να μην ανοίξουν ακόμη click away και άλλες δραστηριότητες

O φόβος εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, το γεγονός ότι η αύξηση που βλέπουμε τώρα αφορά τις ημέρες των Χριστουγέννων και ότι όλα συνηγορούν πως για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς θα είναι μεγαλύτερη, προβληματίζουν σοβαρά τους ειδικούς.

Κάποιοι, με αφετηρία και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρούν ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ακόμη σκληρότερο lockdown και εισηγούνται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Τα νεότερα στοιχεία για τον κορονοϊό καταδεικνύουν ότι αυτός επιμένει και προκαλούν προβληματισμό, καθώς χθες, μία ημέρα, όπου διενεργήθηκαν περίπου 32.000 τεστ για τον κορονοϊό (μοριακά και rapid αντιγόνου) ανακοινώθηκαν και 928 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 324 στην Αττική, 99 στη Θεσσαλονίκη, 55 στη Ροδόπη, 36 στη Βοιωτία, 33 στη Λάρισα και 32 στην Κοζάνη.

Ο προβληματισμός συνδέεται με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στις 11 του μηνός και τη σταδιακή επιστροφή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια κανονικότητα, κάτι που αφενός κρίνεται απαραίτητο και για την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει την κινητικότητα κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Ο φόβος εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με αυτά που θα αφορούν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, παράλληλα με την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ, αλλά και η μετάλλαξη του ιού στην Ευρώπη, ανησυχούν τους ειδικούς 

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», αναφέρει από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά.

Και εξηγεί ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η ίδια θεωρεί ότι «αυτό δεν είναι lockdown, ο κόσμος είναι έξω», προσθέτοντας ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown».

Σημειώνει δε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι, τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία», καταλήγει.

Tα καμπανάκια 

Τριών ειδών είναι τα καμπανάκια τα οποία ανησυχούν κυβέρνηση και αρχές. Πρώτον η μετάλλαξη του ιού και η εμφάνισή του σε κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, που παραπέμπει στο τρίτο κύμα και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Δεύτερον, το γεγονός ότι οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες. Αν και βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα lockdown οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι πάνω από 400. Και τρίτον η κινητικότητα των εορτών, που επέβαλε και τις πιέσεις προς την Εκκλησία να μην πραγματοποιηθούν σήμερα καθαγιασμοί υδάτων και λιτανείες σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο εντός των ναών, έστω και με περιορισμένο αριθμό πιστών, παρ’ ότι η απόφαση Πέτσα της 2ας Ιανουαρίου, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή, μπορεί καθημερινά τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών να είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά, ωστόσο η πανδημία επιμένει παντού στην Ευρώπη, όπως και η πίεση στις ΜΕΘ.

Χθες, η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε την παράταση του πανεθνικού lockdown μέχρι τα τέλη του μήνα, αλλά και την εισαγωγή νέων, σκληρότερων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία. Στην Γαλλία ανακοινώθηκε χθες ότι «παγώνουν» τα σχέδια για άνοιγμα εστιατορίων, bar και cafes μετά τις 20 Ιανουαρίου επειδή οι αριθμοί των κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Κατά μέσο όρο τις τελευταίες εβδομάδες σε Ιταλία και Γαλλία καταγράφονται γύρω στα 10.000 κρούσματα.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ειδικοί όπως ο καθηγητής Χ.Γώγος, εκτιμούν ότι οι παρουσία τους στη χωρα δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ήταν κάτι το αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εκείνο που μετρούν οι ειδικοί είναι τα δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των επιδημιολογικών παραμέτρων.