Σκυτάλη σε νέα διευθύντρια για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σκυτάλη σε νέα διευθύντρια για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αλλαγή φρουράς υπήρξε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Την άκρως επιτυχημένη διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργακαράκου που συνταξιοδοτήθηκε, διαδέχθηκε η Άννα- Βασιλική Καραπαναγιώτου. Μια αρχαιολόγος με μεγάλη εμπειρία τόσο σε μουσεία όσο και σε θέσεις ευθύνης, που ταυτόχρονα είναι και αρχαιολόγος πεδίου, και επικεφαλής  στην ανασκαφή στο Ιερό του Διός στο Λύκαιον Όρος.

Η Μαρία Λαγογιάννη κατάφερε κάτι δύσκολο, που αποτελούσε άπιαστο όνειρο επί πολλά χρόνια, να ενώσει το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) με τη γειτονιά του, την Τοσίτσα, την Μπουμπουλίνας και εν τέλει τα Εξάρχεια, με σειρά δράσεων. Επί των ημερών της οργανώθηκαν άκρως ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις και το Μουσείο υιοθέτησε μια πολιτική εξωστρέφειας με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές εκδηλώσεις. Μέχρι και επισκέψεις στις αρχαιολογικές αποθήκες διοργανώθηκαν. Η συνταξιοδότησή της έγινε σε καιρούς κρίσιμους για το ΕΑΜ.

Η Αννα- Βασιλική Καραπαναγιώτου, που θα συνεχίσει να είναι για κάποια διάστημα και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, έχει επίσης πείρα σε μουσεία. Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που αναδιοργανώθηκε υπό την καθοδήγησή της απέσπασε το 2016 το Βραβείο «Μουσείο της Ευρώπης». Ανέλαβε τα καθήκοντά της στη ναυαρχίδα των μουσείων μας από χθες με πρώτο βήμα μια μακρά ενημέρωση από την προκάτοχό της. Όπως είπε στο Liberal.gr γνωρίζει καλά το Μουσείο, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει υπηρετήσει σε αυτό επί αρκετό διάστημα.

Έχει σπουδάσει Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό πτυχίο στην Κλασική Αρχαιολογία και διδακτορικό από το ΕΠΚΑ, (το 2002 με θέμα «Η εικόνα της γυναίκας στην Αθήνα των ύστερων ελληνιστικών και αυτοκρατορικών χρόνων. Η μαρτυρία των επιτύμβιων αναγλύφων».)
Εκτός από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας ανέλαβε στην Αρκαδία την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μαντινείας, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ορχομενού, την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου ανακτόρου Νέστορος στην Μεσσηνία και τις αρχαιολογικές έρευνες και τεκμηρίωση για την ανέγερση νέου στεγάστρου προστασίας του ανακτόρου, όπως και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου.

Είναι συγγραφέας του Οδηγού του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας (2017), του Αρχαιολογικού Οδηγού της Μαντίνειας (2015) και της μονογραφίας «Γυναίκα και κοινωνική προβολή στην Αθήνα των ύστερων ελληνιστικών και αυτοκρατορικών χρόνων», Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, το 2013, ενώ έχει γράψει περισσότερα από 50 άρθρα και συνεισφορές στην αρχαιολογία και την ιστορία της Αρκαδίας, για τον αρχαίο ελληνικό πολεοδομικό σχεδιασμό, για τα γλυπτά των αυτοκρατορικών χρόνων Ελλάδα, για τα αρχαία ελληνικά θέατρα, την μουσειολογία και την πολιτιστική εκπαιδευτική πολιτική.

Στο πλούσιο βιογραφικό της περιλαμβάνεται επίσης η διδασκαλία ως επισκέπτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η κυρία Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου μιλάει αγγλικά, γαλλικά και πολύ καλά γερμανικά.

Στο κείμενο της βράβευσης του Μουσείου Τεγέας αναφέρεται: «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το Μουσείο, το οποίο προβάλλει ως κεντρική ιδέα τη γένεση και εξέλιξη της Πόλεως (πόλις - κράτος), εξερευνώντας τη σημασία της Τεγέας και του εξέχοντος Αρχαιολογικού χώρου του ιερού της Αλέας Αθηνάς. Το Μουσείο, στην καρδιά της αρχαίας Αρκαδίας, μυεί τον επισκέπτη στο επίκεντρο της μουσειολογικής του προσέγγισης, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει  με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική. Η δε αφήγηση χαρακτηρίζεται από σαφήνεια δομής».

Η διάκριση από το European Museum of the Year Award (θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης), έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών.