Σπ. Λίτσας: Η εκλογή Macron είναι ευκαιρία εξέτασης του ευρωπαϊκού αφήγηματος

Σπ. Λίτσας: Η εκλογή Macron είναι ευκαιρία εξέτασης του ευρωπαϊκού αφήγηματος

«Η εκλογή Macron στον θώκο της γαλλικής προεδρίας μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά καλή ευκαιρία, ώστε να δούμε τι γίνεται με το ευρωπαϊκό αφήγημα και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα του οίκου μας» δήλωσε ο αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σπύρος Λίτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για το αποτέλεσμα του α'' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εκτιμώντας ως δεδομένη την επικράτηση του E. Macron έναντι της Marine Le Pen στον β'' γύρο.

«Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών πρέπει να αποτελέσει τη βάση μίας πολύ σοβαρής μελέτης και έρευνας, τόσο από τον πανεπιστημιακό κόσμο, όσο και από τον πολιτικό κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή θα πρέπει να δούμε για ποιον λόγο ένα τόσο μεγάλο ποσοστό -σχεδόν το 40%+ των Γάλλων πολιτών- υποστήριξε δύο κόμματα- τη Le Pen και τον Melenchon- οι οποίοι είναι σταθερά απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και ευρωσκεπτικιστές» επισήμανε ο καθηγητής και εξήγησε: «Θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι τα χρόνια, τα οποία ακολούθησαν μετά την πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 στον δυτικό κόσμο, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, δημιούργησαν προσεγγίσεις, εφαρμογές και μεθοδολογίες, οι οποίες δείχνουν ότι απομακρύνουν τους πολίτες από το ευρωπαϊκό ιδεώδες και αφήγημα. Αυτό είναι μία πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, διαδικασίες, ιδεολογικά προτάγματα, ώστε η Ευρώπη να συνδεθεί ξανά με τον πυρήνα των Ευρωπαίων πολιτών».

Σημείωσε δε πως σε αυτή τη διαδικασία ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο χειρισμός του ελληνικού ζητήματος δεν είναι άσχετος, καθώς «το ελληνικό ζήτημα αποτελεί είτε ένα όχημα για να δείξει η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος ότι είναι σε θέση να ξεπερνά σοβαρές οικονομικοπολιτικές λύσεις, ή από την άλλη μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας τού ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να κατηγορείται από μία μεγάλη μερίδα πολιτών και από ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας λύσης απέναντι σε τόσο σημαντικά προβλήματα».

Ο κ. Λίτσας χαρακτήρισε ατυχέστατη την τοποθέτηση του κ. Melenchon, ο οποίος προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στον β' γύρο κατά συνείδηση. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Οι πολιτικοί με τις δηλώσεις τους καθορίζουν και την εξέλιξη του ιδεολογικού τους χώρου τις επόμενες δεκαετίες. Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος χώρος από τη συγκεκριμένη ατυχέστατη δήλωση θα χαρακτηριστεί για τις επόμενες δεκαετίες, είναι μία πάρα πολύ κακή δήλωση» είπε.

Σε ό,τι αφορά την έξαρση του λαϊκισμού παρατήρησε πως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που τη δημιουργούν, όπως η ξενοφοβία και η αντίδραση απέναντι στην αύξηση των προσφυγικών ροών που έρχονται από τη Μέση Ανατολή, καθώς και το ζήτημα της τρομοκρατίας. «Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Βρετανία είναι κράτη τα οποία έχουν πληγεί από τους μοναχικούς λύκους του ISIS και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων, ενώ υπάρχει ο δομικός αντισημιτισμός, ο οποίος στη Γαλλία και σε άλλα κράτη, στα οποία είδαμε την τελευταία στιγμή να μην επικρατεί η άκρα Δεξιά, υφίσταται δυστυχώς και συνεγείρει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού. Όλα αυτά τα συγκεντρώνουμε και τα τοποθετούμε στον πυρήνα ενός νέου λαϊκιστικού μορφώματος, το οποίο δείχνει ότι είναι αρκετά ισχυρό και τοποθετείται απέναντι στον πολιτικό ορθολογισμό» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ