To SPD συμφώνησε να αρχίσει συνομιλίες με τη An. Merkel για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

To SPD συμφώνησε να αρχίσει συνομιλίες με τη An. Merkel για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Η ηγεσία των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δέχθηκε τη σύσταση του αρχηγού του κόμματος Martin Schulz να αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Angela Merkel, δήλωσε στο Reuters πηγή στο SPD.

Οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη στήριξη κυβέρνησης υπό τη Μέρκελ πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του κόμματος σε ειδικό συνέδριο.

Εξάλλου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD Olaf Scholz υπογράμμισε πως η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωση που θεωρήθηκε η σαφέστερη ένδειξη μέχρι εκείνη τη στιγμή πως το κόμμα σκοπεύει να αρχίσει συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Merkel.

Σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ, ο Scholz δήλωσε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι της Ευρώπης να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και κάλεσε τους συναδέλφους του να μην δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν βοηθούν.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση επειδή είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Scholz στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.

Παρόλο που το SPD πρέπει να προωθήσει δικά του θέματα όπως η απασχόληση και η παιδεία, θα πρέπει να αποφύγει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές, τόνισε ο Scholz.

«Δεν μου αρέσουν οι κόκκινες γραμμές: σημαίνουν πως, αντί να μιλάει ο ένας με τον άλλον, στέλνει απλώς ο ένας στον άλλο μηνύματα. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ