Spiegel: «Ουρά» του Erdogan ο Τσίπρας - Πιο σημαντική η εύνοια από τα ανθρώπινα δικαιώματα

Spiegel: «Ουρά» του Erdogan ο Τσίπρας - Πιο σημαντική η εύνοια από τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έντονα επικριτικό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των 8 τούρκων αξιωματικών, είναι άρθρο που φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Όταν η εύνοια του Erdogan είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα» και αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση ενός από τους 8 Τούρκους και στη διάψευση των ελπίδων του ότι τα βάσανά του θα τελείωναν ύστερα από το 18μηνο της κράτησής του αφού «εντελώς αναπάντεχα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του για χορήγηση ασύλου».

«Ο Erdogan οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί», προσθέτει το περιοδικό χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των 8 Τούρκων ως «ανοικτή πληγή» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το περιοδικό αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις της Αθήνας προς την Άγκυρα ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί. 

«Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τώρα ότι θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να αρνηθεί στους Τούρκους στρατιωτικούς το δικαίωμα διαμονής. Φαίνεται ότι η Αθήνα υιοθέτησε τις κατηγορίες των Τούρκων κατά των 8. Ξαφνικά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να δίνει βάση στις υποσχέσεις του Erdogan ότι θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, παρά την αντίθετη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αθήνα.»


Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνου Ντόκου που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την αντίδρασή της στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, να διορθώσει το ένα λάθος με ένα άλλο.

«Αν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα έπρεπε να είχε στείλει πίσω τους 8, λίγες ώρες αφότου αφίχθησαν στην Ελλάδα -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», επισημαίνει.

Το άρθρο καταλήγει εκτιμώντας ότι «εάν η έκδοση των Τούρκων είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστεί ο Erdogan, τότε οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να καταλήξουν όχι μόνο πολιτικά, νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμες, αλλά και μάταιες».