St. Hawking: Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό

St. Hawking: Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό

Ο διασημότερος φυσικός της εποχής προειδοποίησε ότι αν δεν αναπτύξουμε τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες σήμερα, στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει πραγματική απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Λισαβόνα ο Stephen Hawking τόνισε ότι η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι το «χειρότερο γεγονός στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μας», εκτός αν η κοινωνία βρει έναν τρόπο να ελέγξει την ανάπτυξή της. Μάλιστα ζήτησε από όσους ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείρισή της.

«Οι υπολογιστές μπορούν, θεωρητικά, να μιμηθούν την ανθρώπινη νοημοσύνη και να την υπερβούν. Αν δεν λάβουμε τώρα τα κατάλληλα μέτρα θα φέρνει κινδύνους, όπως ισχυρά αυτόνομα όπλα και νέους τρόπους ώστε οι λίγοι και ισχυροί να καταπιέζουν τους πολλούς. Θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Βρετανός φυσικός.

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αν αναπτύξουμε τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες εγκαίρως τότε η τεχνητή νοημοσύνη από απειλή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευλογία βοηθώντας στην εξάλειψη της φτώχειας και των ασθενειών και την «μεταμόρφωση» κάθε πτυχής της κοινωνίας.

Ο Stephen Ηawking είναι μία ακόμα προσωπικότητα μετά τον Elon Musk της Tesla, τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, που προτείνει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα ώστε να τιθασευτούν οι επιπτώσεις που θα προκληθούν σε κάθε επίπεδο από την έλευση και εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης.