Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα η καταβολή 300.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους της Θεσσαλίας

Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα η καταβολή 300.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους της Θεσσαλίας

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ανακοίνωσε τον Δήμο Τυρνάβου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς των προηγούμενων ημερών.

Μετά τη σύσκεψη που είχε ο αν. υπουργός στο Ζάρκο και λίγο πριν αναχωρήσει δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στο Ζάρκο και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να απαλύνουμε τον πόνο των κατοίκων. Οι υποδομές και η κοινωνική προστασία είναι οι στόχοι μας. Θέλουμε να βρεθεί και να υπάρξει αξιοπρεπής στέγη για τους κατοίκους και ήδη ήρθαν, κι εδώ στο Ζάρκο, τα τροχόσπιτα».

Παράλληλα, πρόσθεσε «βρήκαμε τον χώρο όπου θα στηθούν οι οικίσκοι. Επίσης εδώ στο Ζάρκο είδα ότι είναι επαρκής η σίτιση και σε όλο το δήμο Φαρκαδόνας έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες φαγητού για τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από τις πρώτες στιγμές είμαστε παρόντες. Ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία παρείχαν άμεση στήριξη στους πληγέντες και ο ΔΕΔΔΗΕ ρευματοδότησε άμεσα τις σκηνές στο Ζάρκο. Ο αγώνας είναι για την επόμενη μέρα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να παραμείνουν στα χωριά τους χωρίς κανέναν φόβο».

Τέλος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Το δημοτικό σχολείο που έπαθε ζημιές θα στεγαστεί στο κτίριο του παλιού γυμνασίου Ζάρκου. Κάναμε αυτοψία και είναι σε άριστη κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας θα κρίνει πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Πέτσα και του κ. Σκρέκα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας και Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών.

Σήμερα Σάββατο αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας - Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές. Σταδιακά θα καταφθάσουν νέα τροχόσπιτα και μεγαλύτεροι οικίσκοι.

Ευρεία σύσκεψη στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας

Σε ευρεία σύσκεψη στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας, που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς, συμμετείχε νωρίτερα το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντινομάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα, κατά τη μετάβαση στο Ζάρκο ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τη μεγάλη φάλαγγα των τροχόσπιτων, τα οποία μεταφέρονταν στο Δαμάσι, όπου έκανε μικρή στάση δηλώνοντας: «Δίνουμε άμεση λύση στη στέγαση των κατοίκων, αφού εκτός από τις σκηνές, τους παραδίδουμε σήμερα και τα 37 τροχόσπιτα. Μέσα στην εβδομάδα θα μεταφέρουμε και τους οικίσκους για τα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ζάρκο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι είμαστε εδώ, όλοι μαζί, κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Οι δήμαρχοι να είναι έτοιμοι να μας υποδείξουν τους χώρους και να τους προετοιμάσουν» ώστε, όπως είπε, ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση να είναι έτοιμα αφού τα 37 τροχόσπιτα είναι πλέον στην περιοχή.

Πριν ο αν. υπουργός είχε βρεθεί στο Μεσοχώρι όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού και στη συνέχεια επιθεώρησε τους χώρους όπου θα στηθούν τροχόσπιτα και μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υποδομές με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο κ. Πέτσας άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων που έχασαν τα σπίτια τους από τους καταστροφικούς σεισμούς και τους ζήτησε να κάνουν υπομονή, καθώς όπως τόνισε «η κυβέρνηση είναι δίπλα σας».

Ακολούθως επισκέφτηκε τον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και στη συνέχεια μετέβη στη γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού όπου εργάζονται συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα από τις ζημιές που προκλήθηκαν από δυο μεγάλους σεισμούς και ως το βράδυ να δοθεί προς χρήση.

Συνεχείς έλεγχοι σε οικίες και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Καθησυχαστικός για τη μετασεισμική ακολουθία εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. «Όλα βαίνουν καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, δηλώνοντας ότι προτεραιότητα του ΟΑΣΠ και των συναρμόδιων φορέων είναι η υποστήριξη των κατοίκων και ειδικά των σεισμόπληκτων και η αποτίμηση των ζημιών.

Υπ. Υγείας: Ψυχολογική Υποστήριξη στους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας

Σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης, ο οποίος αποτελείται από δυο ψυχολόγους και έναν ψυχίατρο, λειτουργεί στην περιοχή του Δαμασίου αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη για την οργάνωση ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού.

Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας

Από το πρωί της Τετάρτης 3.3.2021, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στη Θεσσαλία, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη  επικοινώνησε με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) και έδωσε οδηγίες για την οργάνωση ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αντίσκηνο του καταυλισμού των σεισμόπληκτων στην περιοχή  του Δαμασίου, λειτουργεί σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης, ο οποίος αποτελείται από δυο ψυχολόγους και έναν ψυχίατρο. Ο σταθμός, υπό  τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α Γιάννη Παπαγεωργίου, συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία καθώς και με τον Δήμο Τυρνάβου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γρηγόριο Βλαχάκη, ομάδα επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου βρίσκεται από σήμερα το πρωί στο Μεσοχώρι, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες που εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τους ισχυρούς μετασεισμούς.  

Οι σταθμοί ψυχολογικής υποστήριξης θα παραμείνουν στην πληττόμενη από τον σεισμό περιοχή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 520 οικίες σε Τύρναβο και Ελασσόνα

Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή 5 Μαρτίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου. Έως το τέλος της ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια.

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:

  • Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.
  • Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Τέλος, ξεκινά σήμερα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τον σεισμό.

Συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων της ΠΕ Λάρισας που επλήγησαν

Εντωμεταξύ συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ΠΕ Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας - Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Αγοραστός, σημείωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζεται, επίσης και η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, ενώ κλιμάκια μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους.

Όσον αφορά τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Λάρισας, όπου εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΛ, έχει γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Παράλληλα όμως στην ανακοίνωση της δημοτικής επιχείρησης σημειώνεται, πως λόγω του μεγάλου μεγέθους του δικτύου ύδρευσης αλλά και του περιορισμού χρήσης των προβληματικών γεωτρήσεων, συστήνεται στους καταναλωτές ο περιορισμός της κατανάλωσης για όλες τις χρήσεις στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί σταδιακά η λειτουργία του δικτύου.