Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι ενόχλησε όλα τα βολεμένα συστήματα

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι ενόχλησε όλα τα βολεμένα συστήματα

«Το ναυάγιο της χώρας έχει πολλές τρύπες. Φοροδιαφυγή, ρουσφέτια, μίζες, γραφειοκρατία, αναξιοκρατία, ανικανότητα. Η μάχη λοιπόν πρέπει να είναι συνολική. Εάν σεβαστούμε κάτι από όλα αυτά, το χάσαμε το παιγνίδι. Πρέπει να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις με το μεγάλο μέρος της κοινωνίας στο πλευρό μας. Η Λερναία Ύδρα δεν αντιμετωπίζεται με χαρτιά αλλά με μαχαίρι» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ανατολική Ακτή.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος σχετικά με το πώς πρέπει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό πεδίο μετά τα όσα τραγελαφικά προέκυψαν από το νόμο Παππά λέγοντας: «Πρέπει να κόψουμε τα πλοκάμια που συνδέουν πολιτική-media-τράπεζες. Οι επιχειρήσεις της τηλεόρασης να μη χρηματοδοτούνται προνομιακά από το τραπεζικό σύστημα. Οι εργολάβοι και οι προμηθευτές του δημοσίου να μην έχουν δικαίωμα ιδιοκτησίας στην τηλεόραση. Να υπάρξουν πολλές άδειες και πολλοί εργαζόμενοι και πέρα από την αρχική τιμή της άδειας κάθε χρόνο τα κανάλια να δίνουν ένα ποσοστό επί του τζίρου στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς  μας το κράτος θα έπαιρνε €100 εκατ. τον πρώτο χρόνο και στο σύνολο της δεκαετίας περί τα €300 εκατ. Αρκετά παραπάνω από τα €246 που πούλησε τις 4 άδειες ο κ. Παππάς».

Ερωτώμενος αν τον φοβίζει περισσότερο η πνευματική ή η οικονομική πτώχευση της χώρας ανέφερε ότι αυτές συνήθως πάνε μαζί. «Όταν αρχίσει μια χώρα να κατρακυλάει, κατρακυλάει παντού. Στη χώρα μας αυτό συνέβη. Στην παιδεία, στην οικονομία, ακόμη και στον πολιτισμό. Αναξιοκρατία και παραγοντισμός. Με πηγή του προβλήματος το κομματικό κράτος. Κάποιες συμμορίες σε πολλές περιπτώσεις αποφάσιζαν τι θα συμβεί στη χώρα. Από τα ταμεία μέχρι τα αμφιθέατρα της παιδείας. Αν δεν αφήσουμε χώρο στους δημιουργικούς πολίτες να δράσουν, τότε τα προβλήματα θα επαναλαμβάνονται και η συνολική χρεοκοπία θα γίνεται όλο και πιο βαθιά» ανέφερε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές αν δεν αλώσει το κράτος, την ενημέρωση, τη δικαιοσύνη και αν δεν βγάλει και μερικούς δικούς της μητροπολίτες. «Ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι να φτάσει στο 2018-2019 και μέχρι τότε να έχει στήσει τη δική του εξουσία στο δημόσιο, στον στρατό, στην αστυνομία... Με αυτό τον τρόπο θα έχει βάλει μόνιμο πόδι στην εξουσία. Θα έχει γίνει κανονικό κόμμα εξουσίας ανεξαρτήτως αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας έναν απολογισμό για την εικόνα του Κοινοβουλίου όπως την έχει βιώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Ο λαϊκισμός έχει φέρει πολλούς λαϊκιστές και στη Βουλή και αυτό είναι ενοχλητικό γιατί και στην Αριστερά και στη Δεξιά υπάρχουν άνθρωποι που, αν και διαφωνείς μαζί τους, τους διαχωρίζεις από τη φάρα των λαϊκιστών. Και υπάρχει και μεγάλη άγνοια στην Βουλή. Δεν εννοώ ότι δεν έχουμε πολλούς πτυχιούχους, λέω όμως ότι αρκετοί από τους βουλευτές, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους. Ή είναι πλουσιόπαιδα που τα βρήκαν όλα έτοιμα ή είναι παιδιά των κομματικών μηχανισμών. Δεν έχουν πραγματική εμπειρία ζωής».

Ερωτώμενος ποιους ενόχλησε το Ποτάμι με την παρουσία -έκπληξη στην πολιτική ζωή της χώρας ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Όλα τα βολεμένα συστήματα ενόχλησε. Τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς και είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς το γιατί. Ήμασταν το κόμμα της λογικής. Ενόχλησε κάποια οικονομικά παρασιτικά συμφέροντα που τα είχαν βρει με τους κυρίαρχους παίκτες του πολιτικού παιγνιδιού και ξαφνικά τους εμφανίζεται από το πουθενά ένα καινούριο Κίνημα. Ενόχλησε ένα μέρος του μιντιακού συστήματος που επίσης είχαν πάρει θέση στο πλευρό του ενός ή του άλλου κόμματος. Ενθουσιάσαμε βέβαια μεγάλα στρώματα της κοινωνίας - τους νέους, τους ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα, τις γυναίκες - στρώματα όμως που δεν είναι διατεθειμένα να βγουν στους δρόμους για να σε υποστηρίξουν.  Και πολλοί από αυτούς κουράστηκαν στην προσπάθεια να υπερασπιστούν το Ποτάμι στην ομοβροντία του παλιού συστήματος».  

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέροντας παράλληλα ποια είναι χαρακτηριστικά του ιδανικού δημάρχου τον οποίο θα στήριζε: «Έναν δήμαρχο που θα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας και θα έχει όραμα. Εξωστρεφή, καινοτόμο και τολμηρό. Που θα πατάξει την γραφειοκρατία και θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη συμμετοχή. Έναν δήμαρχο ακομμάτιστο που θα μπορεί να συνεργάζεται με τους γειτονικούς δημάρχους αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να μπορεί να φέρνει κονδύλια στον δήμο. Να μην φοβάται να συγκρουστεί με κομματικούς μηχανισμούς, συμφέροντα και παθογένειες δεκαετιών. Έναν τέτοιο δήμαρχο θα τον στήριζα με όλες μου τις δυνάμεις» τόνισε.

Τέλος, απαντώντας σε μια προσωπική ερώτηση, αποκάλυψε τι είναι αυτό που του έλειψε σε αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης του με την πολιτική λέγοντας: «Η παύση, η σιωπή. Όταν είσαι στην πολιτική δεν έχεις τη δυνατότητα να κλείσεις μια μέρα τα κινητά τηλέφωνα και να πεις "σήμερα θα ασχοληθώ με εμένα, με το παιδί μου, με τη γυναίκα μου, με τους φίλους μου". Είσαι υποχρεωμένος ανά πάσα ώρα και στιγμή να είσαι παρών. Σαν εφημερεύων γιατρός σε ένα ελληνικό νοσοκομείο τα βράδια του Σαββάτου». 

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς