Στα επίπεδα 2019 ο τζίρος των επιχειρήσεων - Δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας

Στα επίπεδα 2019 ο τζίρος των επιχειρήσεων - Δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας

Δυνατό «come back» κάνει η οικονομία μετά το lockdown, κάτι που καταδεικνύεται και από τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα ο τζίρος των επιχειρήσεων στη χώρα μας άγγιξε τα 78,32 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 έφτασε τα 78,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση συγκριτικά με το 2020 ξεπερνά το 29%.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς ο κύκλος εργασιών του επιχειρηματικού τομέα ανήλθε στα 78,382 δισ. ευρώ, έναντι 60,57 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν η οικονομία βρισκόταν σε lockdown, το οποίο πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα. Η αύξηση που καταγράφηκε ήταν της τάξεως του 29,4%

Σε ό,τι αφορά στις 210.217 επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς αναστολής,τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς ο κύκλος εργασιών τους στο β’τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση 66,7%. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 802,1% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «καταλύματα». Τη μικρότερη αύξηση κατά 7,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση», ενώ μείωση 3,9% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών - τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις».

Καθοριστικό ρόλο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επαναφορά του τζίρου των επιχειρήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα διαδραματίζουν τα κρατικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, τα οποία μετρίασαν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης, που αναμένουν σημαντική ανάκαμψη φέτος και έκρηξη αυτής την επόμενη διετία. Υπενθυμίζεται πως η Capital Economics αναμένει ανάπτυξη 6,3% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ σε θετικές εκτιμήσεις έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα η Moody’s και η Fitch.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη σταθερών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης θα παίξουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων (π.χ. Ελληνικό), η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου.