Στενεύει ο κλοιός στους ανεμβολίαστους - Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα

Στενεύει ο κλοιός στους ανεμβολίαστους - Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα

Πέντε νέα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση αποσκοπεί να οδηγήσει με ασφάλεια τους πολίτες μέσα στο 4ο κύμα πανδημίας και ενόψει της εορταστικής περιόδου τίθενται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός κλειστών χώρων εστίασης, θεάτρων και κινηματογράφων, μουσείων, γυμναστηρίων και γηπέδων, ενώ χωρίς έλεγχο covid pass θα εισέρχονται στις αγορές τροφίμων, στα φαρμακεία και στις αστικές συγκοινωνίες. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι:

Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες,  οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. 

Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών, ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο, στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass.

Σε όλους τους προαναφερόμενους χώρους, πλην των αστικών συγκοινωνίων, πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Επίσης, ότι από τις 13 Δεκεμβρίου αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση επταμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.