Στη Βουλή φέρνει τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Στη Βουλή φέρνει τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Στη Βουλή φέρνει τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Ειδικότερα, μετά από ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι στην περιοχή του Έβρου επαναπροωθούνται παράνομα άνθρωποι στην Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι οι καταγγελίες αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, καθιστώντας την υπόλογη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων.

Ο τομεάρχης της ΝΔ εκτιμά μάλιστα ότι η απάντηση που έδωσε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «δεν είναι, σε καμία περίπτωση επαρκής και πολλές πτυχές του ζητήματος θα πρέπει να διασαφηνισθούν» και ενημερώνει ότι για αυτό το λόγο, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Γ. Μουζάλα, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι «λίγη περισσότερη υπευθυνότητα, από αυτούς που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, επινοούσαν, σε καθημερινή βάση, νέα θύματα μαζικών επαναπροωθήσεων, δε θα έβλαπτε».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Προς: Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη

Υπ' όψιν Αναπληρωτή Υπουργού, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα  

Θέμα: Καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο

Η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική ενημέρωση για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, οι ιστοσελίδες tvxs.gr και -μέσω αναδημοσίευσης- news247.gr, φιλοξενούν καταγγελίες σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις όχι μόνο μεταναστών, αλλά και αιτούντων πολιτικού ασύλου στην περιοχή του Έβρου. Αν αυτές ευσταθούν, θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας και θα την οδηγήσουν στο «εδώλιο» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι πολλά από τα μέλη του εν ενεργεία Υπουργικού Συμβουλίου, είχαν υπάρξει κατήγοροι της κυβέρνησης Σαμαρά για πολιτική επαναπροωθήσεων (pushback) που δήθεν ακολουθούσε. Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει επιλέξει να καταστρατηγεί, εν γνώσει της, τις διεθνείς συμβάσεις και να αδιαφορεί επιδεικτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

-Ευσταθούν οι καταγγελίες περί μαζικών επαναπροωθήσεων μεταναστών και αιτούντων πολιτικού ασύλου στην περιοχή του Έβρου;»