Στη Δικαιοσύνη αύριο οι εννέα Τούρκοι που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C

Στη Δικαιοσύνη αύριο οι εννέα Τούρκοι που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C

Στη Δικαιοσύνη οδηγούνται αύριο οι εννιά Τούρκοι που συνελήφθησαν το πρωί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα και θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην ακροαριστερή τουρκική τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C. 

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η συγκεκριμένη ομάδα που εξαρθρώθηκε, φέρεται να σχετίζεται με την παλαιότερη υπόθεση της μεταφοράς οπλισμού με σκάφος που είχε εντοπιστεί στη Χίο, το 2013. Η έρευνα στα τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, όπου έγινε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής του πρωί και προσήχθησαν οι εννέα Τούρκοι υπήκοοι, (για έναν εκ των οποίων υπήρχε ένταλμα σύλληψης από παλαιότερη υπόθεση), είναι ακόμα στην αρχή.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ερευνάται για ποιον σκοπό τα είχαν στην κατοχή τους. Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους.

Ειδικά για τα τελευταία ευρήματα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι είναι πάρα πολλά τα ψηφιακά στοιχεία και πρέπει να ερευνηθούν με μεγάλη προσοχή, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο.

Σε ότι αφορά τα υλικά για βόμβες, πρόκειται για πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, οι Τούρκοι είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα την έρευνα, και μετά τη συλλογή στοιχείων προχώρησε στη σημερινή επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2013 άνδρες του λιμενικού εντόπισαν ένα σκάφος 7 περίπου μέτρων να κινείται ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες. Στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 αντιαρματικοί όλμοι, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Οι δύο Έλληνες και οι δύο Κούρδοι είχαν συλληφθεί και το φουσκωτό τους, οδηγήθηκε στο λιμάνι του νησιού.

Επίσης τον Φεβρουάριο του 2014 σε διαμέρισμα στο Γκύζη όπου διέμεναν Κούρδοι, άνδρες της ΕΛΑΣ είχαν ανακαλύψει βαρύ οπλισμό. Οι τότε συλληφθέντες φέρονταν να έχουν σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι η σημερινή έρευνα αφορά υπόπτους για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση του εξωτερικού, η οποία όμως δεν έχει σχέση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.