Στη φυλακή εννέα πρώην υπουργοί της Καταλονίας - Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Puigdemont

Στη φυλακή εννέα πρώην υπουργοί της Καταλονίας - Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Puigdemont

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Carles Puigedemont απαίτησε την απελευθέρωση των οχτώ πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης που νωρίτερα σήμερα η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την προφυλάκισή τους.

«Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας, απαιτώ την αποφυλάκιση των συμβούλων (υπουργών) και του αντιπροέδρου Oriol Junqueras», δήλωσε σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Puigedemont από το Βέλγιο όπου βρίσκεται.

Νωρίτερα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν με απόφαση που εξέδωσε ισπανός δικαστής, εννέα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου και του πρώην αντιπροέδρου Oriol Junqueras. Οι αυτονομιστές θα παραμείνουν υπό κράτηση εν αναμονή διερεύνησης της υπόθεσης σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ένας από τους καταλανούς αυτονομιστές, ο Santi Vila, ο οποίος αποχώρησε από το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο πριν τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας την περασμένη Παρασκευή, μπορεί να βγει από τη φυλακή, αν καταβάλει εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο δικαστής εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Carles Puigdemont, όπως ανέφερε η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia. 

Το ένταλμα στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.

Μια εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ρωτήθηκε για το θέμα, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι εκδόθηκε το ένταλμα αυτό που είχε ζητηθεί νωρίτερα από τις εισαγγελικές αρχές, επειδή ο Puigdemont και οι τέσσερις πρώην υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήτευσή τους. 

Ο δικηγόρος του Puigdemont στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Αντιμέτωποι με φυλάκιση σήμερα οι καταλανοί αυτονομιστές - Παραμένει στις Βρυξέλλες ο Puigdemont

 

Photo by David Ramos/Getty Images/Ideal Image